Ocenění v soutěži o nejlepší český knedlík Perla české kuchyně převzali dne 28. listopadu 2013 vítězní kuchaři hotelů, restaurací a škol. Akci již posedmé pořádala Rada pro mezinárodní vztahy, tentokráte ve spolupráci s Gastronomia Bohemica, o.s. za podpory Státního zemědělského intervenčního fondu a agentury CzechTourism.

Na akci se také podílela Asociace cestovních kanceláří ČR, Liga pro cestovní ruch, Sivek Hotels, časopis pro podporu cestovního ruchu Všudybyl a česká verze gastronomického časopisu La Cucina Italiana. V doprovodném klání se soutěžilo o nejlepší omáčku, tentokrát šípkovou.

V kategorii houskový knedlík zvítězil Michal Křepelka z Troja Catering, Sportovní areál Loděnice; karlovarský měla nejlepší Tereza Hrdinová ze Střediska praktického vyučování hotelu InterContinental Praha, a v kategorii bramborových uspěl Miloš Kuba z Hotelu Kampa v Praze.

V doprovodné kategorii jiných knedlíků zvítězil Martin Zvára, SOŠ a SOU z Vlašimi. soutěžící představili následující knedlíky: horácký, špekový, chlupatý, lokše, bramborový grilovaný, bramborový s uzeným, brynzové dukáty, karlovarský houbový, bramborovodýňový se špenátem, babiččin jemný petrželový a selský žemlový.

V soutěži o nejlepší šípkovou omáčku zvítězil Jakub Kulhavý, z Jakub restaurant, Český Krumlov; 2. místo obsadila Pavlína Rejmanová ze Střední školy Lomnice nad Popelkou, a 3. pozici získal Patrik Kyjevský ze Súkromné stredné odborná školy GOS – SK, Trnava.

Soutěž propaguje kouzla regionálních potravin a české kuchyně i v rámci cestovního ruchu. Záštitu laskavě poskytla hraběnka Matylda Nostitz, propagátorka české gastronomie doma i v zahraničí a patronka zrakově postižených. V porotě zasedl i známý kuchař Jiří Babica, herec Filip Tomsa a jiní. Porotě předsedala tvůrkyně 20 kuchařek, spisovatelka Karina Havlů.

Autorka Jiřina Dienstbierová představila slavný Dienstbierův ministerský knedlík, který Jiří Dienstbier vařil doma zahraničním návštěvám: podmáslový. Místo mléka použil podmáslí a housky co se vešlo, bez droždí. „Těsto se musí aspoň 15 minut intenzivně hníst, aby se knedlík nadýchal čerstvého vzduchu a byl lehký, zároveň sytý, krásně pikantní a prostě nejlepší.“ Tento staročeský knedlík ochutnali snad všichni ministři zahraničí a vlivní politici, kteří nás v letech po sametové revoluci navštívili.

Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v v Hotelu Kampa na Praze 1.

O soutěži a knedlících říká autor Zdeněk Reimann:

„Mistr Jan Hus zmínil knedlík v jednom svém traktátu. Na stole Palackého, Vrchlického, Havlíčka či Němcové čekal talíř vydatných knedlíků po návratu z táborů lidu na Řípua Vyšehradu. Poléval se sádlem, škvarky, máslem, servíroval se zelím či kapustou, mrkví, květákem i strouhankou. Houskový knedlík se stal doslova jedním z pilířů české státnosti. A omáčka. Ani ti nejchudší neopomněli knedlík něčím pohladit nebo překrýt, ozdobit a vyšperkovat ho. To se dálo ještě v dobách, kdy byl knedlík hlavním jídlem a maso zdobilo talíř jen poskrovnu. První ročník soutěže vyhrál Richard Novotný, učeň šéfkuchaře hotelu InterContinental Miroslava Kubece, protože jako jediný osmahl kostičky housky na másle podle receptu Marie Sandtnerové z roku 1924. Druhý ročník vyhrál učeň Jakub Chýna, protože jako jediný housku neosmahl a chuť jeho knedlíku se lišila. Je potěšující vědět, že česká kuchyně je na tom dobře, když naši kluci umí poctivě vařit a natřou to i mistrům.“

První cena za houskové knedlíky byla jako obvykle pytel mouky o váze 15 kg (2. cena 10 kg, 3. cena 5 kg od společnosti Český mlynář (CzechMill) z Jižních Čech). Ceny poskytl také Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou (tři pobyty), CK ATIS (pobyt v centru Babylon Liberec), Gastronomia Bohemica, o.s. (publikace Procházka chutěmi českých regionů), gastronomický časopis od roku 1929 La Cucina Italiana (roční předplatné).