„Člověče nezlob se“ je hra, kterou zná u nás každé dítě i každý rodič. Jak se k nám do Evropy a vlastně celého světa tato oblíbená hra dostala? „Člověče nezlob se“ se do Evropy dostala z Indie jako hra, dodnes zde známá, pod názvem Pačísí. Především španělští obchodníci, cestovatelé ale i dobyvatelé směřující na východ a zpět se s hrou seznámili a stala se u nich velice oblíbenou. Tato namáhavá pouť na východ a hlavně zpět měla trasu Španělsko-Palestina-Persie-Sumatra-Barma-Maledivy-Srí Lanka a konečně Indie. Nejstarší hrací desku dnešního „Člověče nezlob se“ neboli Pačísí najdeme v palácích indických knížat ve Fatehpúr Sikrí, Ágře a Allahabádu. Ovšem nikoli jako hrací desku dnešních rozměrů na papíru, kůži, hliněných či kamenných deskách. Hracími deskami byla totiž palácová nádvoří a figurkami skuteční lidé. Princip hry se z těchto královských míst velice rychle rozšířil i mezi indické rolníky a stala se brzy nejoblíbenější hrou, která měla v Indii milióny příznivců. A tak prostí Indové místo na nádvořích paláců hráli Pačísí na plátěných hracích deskách a jako figurky sloužili obyčejné kameny a u těch bohatších i drahokamy. Hybnou silou pokroku v tehdejší Evropě byli Angličané. Vyváželi ze svých držav do své země vše, co pro ně mělo nějakou obchodní hodnotu. Ať to byl čaj, koření, látky nebo historické artefakty. Jednou z mnoha těchto věcí byla i hra Pačísí. V roce 1896 pod číslem 14 636 je patentována desková hra pro děti i dospělé pod názvem Ludo, z latinského slova ludu, což znamená hra. Za otce obchodního úspěchu hry Pačísí (Ludo) v Evropě a celém světě pod novým názvem Člověče nezlob se, je pak považován Josef Friedrich Schmit, německý obchodník. Také český výrobce společenských her a hraček firma EFKO karton, s.r.o. zařadila hru „Člověče, nezlob se“ do svého portfolia poměrně záhy. Jedná se o velice populární stálici mezi společenskými hrami. V předvánočním čase přichází s verzí retro. Dětem předškolního věku pak nabídne novinku „Kampak, mašinky?“, procvičující prostorovou orientaci dětí.

„Před Vánocemi přicházíme každoročně s několika novinkami. Nejinak je tomu i v letošním roce,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Abychom udělali radost co největšímu počtu našich zákazníků, rozhodli jsme, vrátit oblíbené hře Člověče nezlob se její retro design. Legendární stolní hra dostává původní grafické provedení a to jak krabice, tak herní plán. Obsahuje dřevěné figurky, kostku a kvalitní knihovaný plán. Dětem ve věku 4-7let pak přinášíme novou hru Kampak, mašinky?, která zábavnou formou trénuje prostorovou orientaci dětí a cvičí pravo, levo. Hra Kampak, mašinky? obsahuje několik herních variant, které jsou odstupňovány svou náročností, dále pak 4 dřevěné mašinky a herní plán v podobě kartonových kartiček a dřevěnou kostku s označením L, P a „rovně“. U této hry vsázíme na oblíbený motiv mašinek a její zajímavé pojetí,“ dodává Miroslav Kotík.

Hra Člověče nezlob se, se v Indii nazývala Pačísí na Srí-Lance Pahada kolyo, což znamená stíhací hra, domorodci na Maledivách ji znají pod názvem Dhola, v Barmě Pasit, na Sumatře pak Pačih, zde je zajímavé, že tuto hru měli povoleno hrát pouze muži. V dnešním Iránu, dřívější Persii, hru nazývají Pačís a nebo Pičas a u palestinských Arabů je známa jako Barjis. Ve Španělsku se hra dále šířila pod názvem Parchis. V Anglii se hra Pačísí pod názvem Ludo vyrábí a hraje dodnes. Hra je nejrozšířenější hrou na světě ne pod názvem Ludo nýbrž Člověče nezlob se. Jeden bohatý obchodník s železářským zbožím z Berlína Josef Friedrich Schmit se při svých obchodních cestách do Anglie seznámil také s hrou zvanou Ludo a přivezl ji domů. Hra na nějakou dobu „zamrzla“ ve sklepě zmíněného obchodníka, a to z důvodů 1.světové války. Avšak těsně po ní Schmit hru oprášil a pokřtil ji Mensch, ärgere dicht nicht. Josef Friedrich Schmit je tak považován za otce opravdového a trvalého obchodního úspěchu hry Pačísí (Ludo) v Evropě a celém světě pod novým názvem Člověče nezlob se. Ve Francii nazývají hru T´en fais pas v Itálii Non farrabiare v Polsku Czlowieku nie irituj sie v Česku Člověče nezlob se, na Slovensku Človeče nehnevaj sa a také v Anglii vycítili pevninský úspěch názvu, a tak vedle Luda vyrábí tu samou hru i pod názvem Take It Easy. Díky tomuto názvu si stará indická hra Pačísí našla obdivovatele nejen v Evropě, ale i v Americe a postupně se rozšířila do celého světa.