Základní představení – Expedice Mars je česko-slovenský projekt s dvanácti lety tradice, jehož hlavním cílem je popularizovat vědu. Každý rok pořádá konkurz na mladé kosmonauty ve věku 13-18 let, kteří procházejí náročnými výběrovými koly a výcvikem v Evropském kosmickém centru (Belgie), aby na závěr pět z nich zažilo simulovanou misi k Marsu. Tato simulace vesmírného letu je naprostým unikátem a marně byste na světě hledali podobnou svým rozsahem a věrohodností. Pětice kosmonautů bezmála 100 hodin prožívá v kosmické lodi o rozměrech necelých 25m2, musí kontrolovat bezpečnostní systémy lodi, provádět řadu experimentů, vystoupí na povrch Marsu,…

Projekt Expedice Mars si dokázal dobýt jistou prestiž a dnes se na něm podílí řada vědeckých institucí, vysokých škol, čí předních českých science center.

Letošní simulovaná mise – V letošním roce se simulace letu k Marsu uskuteční ve dnech 21. -25. 3. 2016 ve Vyškově. Plánujeme překonat světový rekord v délce studentské simulované mise do vesmíru a přinášíme i několik zajímavých novinek týkajících se spolupráce s médii, které jsou popsány v následujících odstavcích.

Tiskové centrum – Na základě velkého ohlasu loňské simulované mise takřka ve všech českých médiích jsme se rozhodli v letošním roce zřídit tiskové centrum, které bude celý let k Marsu sledovat a poskytovat kompletní mediální servis prakticky živě. V rámci tohoto centra vznikne i internetová televize, kde s českými odborníky na kosmonautiku budeme probírat jednotlivé etapy mise i chování našich mladých kosmonautů, přineseme ale i rozhovory se skutečnými kosmonauty, nebo pracovníky světových kosmických agentur, či zajímavé experimenty, které pomohou lépe pochopit problematiku kosmických letů. Cílem této internetové televize bude propojení vzdělávacích pořadů přímo s reálně probíhající misí k Marsu.

Tiskové centrum bude pravidelně médiím dávat k dispozici tisková prohlášení včetně digitálních záznamů z mise. Jsme také otevřeni jakékoliv spolupráci s médii, zde je jen několik příkladů; spolupráce na reportáži z mise, pravidelné vstupy do vysílání informující o průběhu mise, účast reportérů při výstupu kosmonautů na povrch Marsu, atd.

Účast reportéra na simulaci – Letos poprvé v historii Expedice Mars nabízíme místo v naší simulaci jednomu zástupci českých medií. Reportér se stane součástí týmu našich pěti kosmonautů a společně s nimi bude ovládat kosmickou loď, provádět vědecké experimenty, nebo sbírat vzorky na povrchu Marsu. Danému médiu také poskytneme plný servis, aby mohlo výstupy svého reportéra přijímat a zpracovávat co možná nejefektivněji.

Tisková konference – V průběhu simulace bude v Brně uspořádána tisková konference. Letos poprvé bude tisková konference realizována ještě v průběhu simulované mise, budete se tedy moci ptát našich kosmonautů na jejich zážitky skutečně živě pomocí telemostu mezi Brnem a naší vesmírnou lodí. Termín a další detaily týkající se této konference budou zveřejněny v první polovině března.

Pokud vás zaujala nějaká z možností mediální spolupráce, nebo máte zájem o podrobnější informace, tak prosím kontaktujte Michala Vyvlečku, michal.vyvlecka@gmail.com, 723 987 752.

Více informací naleznete na našich internetových stránkách, facebooku, nebo youtube.

Expedici Mars organizuje Dětská tisková agentura, Česká kosmická kancelář a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Patrony soutěže jsou první československý kosmonaut Vladimír Remek a první slovenský kosmonaut Ivan Bella.