V pražském kině MAT proběhla tisková konference k 37. ročníku festivalu filmových a televizních komedií, které je tradičně pořádáno v Novém Městě nad Metují. Ohlášeny byl všechny ceny, včetně té, která se vyhlašuje již třetím rokem, Cena za nezapomenutelné role v českých filmových a televizních komediích a tu na letošním ročníku obdrží Viktor Preiss, který si ji 7. června, při slavnostním zahájení, přijede osobně převzít.

Tiskové konference se zúčastnily tyto osobnosti: Tereza Brodská, Václav Vorlíček, Mirek Paleček, režisér Zdeněk Zelenka, kameraman Josef Hanuš, akademický malíř Vladimír Suchánek, Moderátor Michal Jančařík, herec Jakub Štěpán, místostarosta Michal Beseda a ředitelka festivalu Ilona Daňková.

————————-

Hrnec, přesněji řečeno Novoměstský hrnec smíchu, festival české filmové a televizní komedie, který proběhne v Novém Městě nad Metují v termínu 7.- 13. června. Věříme, že jsme pro všechny návštěvníky navařili sytou i delikátní polévku složenou z úrody těch nejlepších filmových a televizních komedií uplynulého období. Pečlivě jsme pokrájeli humor černý i bezelstný, břitký i naivní. Přidali několik hrstí emocí, dokřupava osmažili smích nekonečna barev: od letmého, prchavého, zasněného až po smích hurónský a burácivý. Všechno jsme zahustili situacemi fantazijními i reálnými.

Hlavní základnou festivalu jsou prostory novoměstského Kina 70. Program festivalu je ovšem sestaven tak, že festivalové vůně a chutě se šíří okolím kina i novoměstskými ulicemi a prostranstvími. Na návštěvníky čeká řada doprovodných akcí: koncertů, výstav, besed, tanečních vystoupení atd. Společným jmenovatelem všech festivalových aktivit je smích a dobrá nálada.

Místem, kde bude letošní ročník festivalu české filmové a televizní komedie odstartován, bude opět hlavní sál Kina 70. Den a hodina? Neděle 7. června v 19.00 hodin, kdy bude promítán soutěžní snímek Fotograf režisérky Ireny Pavláskové. Závěr festivalu proběhne 13. června v 17.30 hodin opět v Kině 70 ve znamení setkání s herečkou Jiřinou Bohdalovou, která je i v letošním roce patronkou celého festivalu. A čas mezi těmito daty? Přehlídka české filmové a televizní veseloherní tvorby, divácky velmi úspěšné besedy se členy filmařských delegací, které k nám letos zavítají. Koncerty na terase, festivalová soutěž amatérského filmu s workshopem Ondřeje Kepky či sekce Studentský smích, která 12. června představí tvorbu studentů filmových škol. Chceme i v tomto festivalovém ročníku neustále zvedat „laťku“ interaktivity mezi návštěvníky festivalu a festivalovým děním, odstranit všechny zbytečné bariéry mezi „jevištěm a hledištěm“. Zapojit do dění všechny generace návštěvníků i oslovit amatérské filmaře. Velmi důležitá je na našem festivalu osoba hlavního moderátora. Jsem velmi ráda, že se této úlohy opět ujal Michal Jančařík, který bude spolupracovat s moderátory studií Českého rozhlasu.

Pořadateli festivalu jsou Městský klub Nové Město nad Metují a Město Nové Město nad Metují. Festival probíhá s podporou Královéhradeckého kraje a pod záštitou hejmana Lubomíra France. „Královéhradecký kraj je prostřednictvím mnoha míst a řady osobností spojen s filmovými i televizními komediemi. Projíždíte Solnicí na Rychnovsku a jste v lokalitě, kde se točila již klasická komedie Hostinec u kamenného stolu, ve které zazářila řada hvězd českého filmu. Napadá mě taky Jaroměř a spisovatel a pedagog Jaroslav Žák. Jeho příběhy přetavené tak skvěle Martinem Fričem do podoby filmů Škola základ života a Cesta do hlubin študákovy duše baví již mnoho generací. Pak je tady Rychnov nad Kněžnou, město Karla Poláčka. A mohli bychom pokračovat dalšími příklady z minulosti i současnosti. Jsem velmi rád, že novoměstský filmový festival rozvíjí a udržuje reflexi české komedie u nejširší veřejnosti a pro mě osobně je ctí přijmout nad festivalem záštitu. Když se v sále kina zhasne a společně s ostatními diváky se bavíte a smějete u dobré komedie, jsou to sváteční chvíle těch nejlepších pozitivních lidských emocí. Královéhradecký kraj je místem spojeným i se spisovatelem Karlem Čapkem, který říkal: Posolte si svůj život úsměvem. Věřím, že takto kořenit se bude i v sále Kina 70 v Novém Městě nad Metují. A navzdory tomu, že sůl je v pohádkách nad zlato, tentokrát se s ní vůbec nebude šetřit“, říká s úsměvem hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Filmový festival Novoměstský hrnec smíchu má za cíl pobavit i sestavit aktuální měřitelnou stupnici kvality produktů české filmové a televizní tvorby v žánru komedie. Hraje se o ceny. Jaké? Festival rozdělí mezi nejlepší snímky tyto ceny: Zlatý prim televizní a filmový), Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, CENU FITES, Cenu herecké asociace. Cenou, která nakonec dala název celému festivalovému dění, je Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu (cena udělovaná na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce). O zaznamenání se stará přímo v sále Kina 70 trojice našich časoměřičů se stopkami v rukou. Dodejme pro úplnost, že snímky studentů filmových škol soutěží o cenu festivalové poroty mladých Studentský smích – cenu Pavla Melounka.

Program, vstupenky a filmy

Během festivalu bude probíhat prodej vstupenek 2 hodiny před začátkem představení. Promítané snímky uvádíme v kvalitě a formátu 2D Cinemas. Přesné časy představení, kompletní výčet prezentovaných snímků a detailní program včetně dalších doplňujících informací získáte na internetové adrese :www.hrnecsmichu.cz