Prsa a varlata jsou jedny z nejfrekventovanějších orgánů, alespoň co se doteků týče. „Saháme na ně denně, ale saháme správně?“ – na to se ptají studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze, kteří spouštějí kampaň upozorňující na důležitost samovyšetřování v prevenci rakoviny prsou a varlat. Kampaň pořádá nezisková organizace Loono.

Cílem projektu je naučit zejména mladé lidi si správně a pravidelně vyšetřovat pohlavní orgány, a včas tak odhalit případnou rakovinu. Součástí kampaně jsou vzdělávací workshopy, při nichž se na speciálních modelech prsou a varlat učí ženy i muži správné technice samovyšetřování. Kampaň provází neotřelá komunikace – pomocí hashtagu #prsakoule se do konverzace na sociálních sítích může zapojit kdokoli. Oficiální webové stránky kampaně jsou www.prsakoule.cz.

Organizaci Loono zaštítila 1. LF UK. „Fakulta s radostí převzala odbornou garanci nad veřejně prospěšným projektem, který díky entuziasmu studentů za více než rok od svého vzniku prokázal svoji užitečnost a životaschopnost. Lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky – společného pracoviště 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce – pomohou rozvinout projekt po odborné stránce,“ uvedl děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. Podle něj to, že mladí lidé už během studií medicíny dělají něco navíc a snaží se propagovat prevenci a zdravý životní styl, může napovědět, že budou jednou dobrými lékaři. „A navíc mladí nejlépe osloví své vrstevníky,“ dodává děkan.

Iniciátorkou vzniku Loona je Kateřina Vacková, studentka 6. ročníku 1. LF UK, které před dvěma lety diagnostikovali zhoubný nádor vaječníku. Nyní spouští kampaň, která pomáhá mladým lidem si uvědomit, že se musí o své tělo starat. „Bylo mi 22 let, studovala jsem už čtvrtým rokem medicínu a byla jsem naprosto zdravá. Pak mi ale našli zhoubný nádor. Následovala operace. Moje první. Seděla jsem na posteli a ptala se sama sebe proč, proč já, proč tak mladá, proč teď. Za těch osm hodin jsem si rozmyslela, co od života opravdu chci a co pro to hodlám udělat. A tak vzniklo Loono. Vzniklo, aby pomohlo mladým lidem uvědomit si, že ten správný čas myslet na své zdraví je právě teď,“ vysvětluje Kateřina Vacková.
Aby mohlo Loono své plány uskutečnit, pořádá veřejnou sbírku na crowdfundingovém portálu Hithit. Jejím cílem je nejen upozornit na problematiku, která se týká stále mladších lidí, ale také vybrat 157 500 Kč, které budou použity na nákup školících modelů.
Rakovinou prsu v ČR ročně onemocní bezmála 7 000 žen. U žen do 35 let jsou to přibližně tři procenta, v kategorii mezi 35­–45 lety až 12 procent. „Preventivní vyšetření prsů pohmatem nespadá v současné době do obsahu preventivních prohlídek u žádného lékaře. Samovyšetřování alespoň jednou měsíčně je přitom první možnou cestou ke zjištění závažného onemocnění prsu. Platí to zejména u mladších žen, které věkem nespadají do kategorie zákonného mamografického screeningu (zpravidla od 45 let),“ říká MUDr. Rauš Karel z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce. Rakovina varlat je méně častá – ročně jí v ČR onemocní přibližně 500 mužů.
Organizaci Loono podporuje i Nadace Vodafone. „Aktivity Loona mají široký společenský dopad a mohou měnit životy mladých lidí, proto jsme se rozhodli projekt podpořit. Pokud se podaří danou částku na Hithitu vybrat, bude zdvojnásobena v rámci grantového programu Vpohybu Nadace Vodafone,“ řekla Jana Neupauerová, manažerka grantového programu nadace.