Jarmila Novotná: Operní diva – tak zní název jedinečné výstavy operních kostýmů jedné z nejzářivějších hvězd 20. století, jejíž šarm a pěvecké umění po šedesáti devíti letech prodchnou prostory Obecního domu v Praze. Tehdy totiž ve Smetanově síni zakončila slavná operní zpěvačka a filmová herečka své první koncertní turné po návratu do vlasti po druhé světové. Přehlídka nejúspěšnějších kostýmů, které divu doprovázely až na vrchol její kariéry, se veřejnosti otevře již tuto středu 9. září a k vidění bude až do 4. ledna. Jejím pořadatelem je nezisková organizace Zámek Liteň, z.s.

Výstava je výsledkem tříletého úsilí již zmíněné neziskové organizace, díky němuž budou tyto skvosty u nás k vidění v úplné premiéře: „Nápad přivézt do České republiky operní kostýmy Jarmily Novotné se zrodil před čtyřmi lety, při vůbec prvním setkání s řediteli Metropolitní opery v New Yorku, kdy jsem si uvědomila, jakou sílu jméno Jarmily Novotné v Metropolitní opeře má. Byla jsem překvapena, když mi sdělili, že v archivu mají šest originálních kostýmů, což je velmi unikátní, aby drželi tolik kostýmů jedné pěvkyně. Jednání o realizaci a příprava výstavy trvaly tři roky, vedení opery nám vycházelo maximálně vstříc, i co se týká finančních podmínek,“ popisuje vznik projektu ředitelka Zámek Liteň, z.s. Ivana Leidlová a dodává: „Když jsem při návštěvě Metropolitní opery měla možnost kostýmy vidět a jak jsou udržované, byla jsem nadšená. Kostýmy se velmi často zapůjčují na výstavy do renomovaných muzeí po celém světě, ale v České republice ještě nikdy nebyly, už jen proto je výstava zcela ojedinělá.“

Během slavnostního zahájení výstavy 9. září bude rovněž pokřtěna nejnovější kniha uznávaného spisovatele Pavla Kosatíka – první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře. Těmito událostmi zároveň vyvrcholí 4. ročník Festivalu Jarmily Novotné, který pořádá Zámek Liteň, z.s.

Otevření výstavy si prostřednictvím zdravice nenechá ujít ani jeden z výkonných ředitelů Metropolitní opery Brian Zeger, který se o zapůjčení kostýmů pro tuto příležitost zasadil a měl možnost Jarmilu Novotnou osobně poznat: „Kromě toho, že madame Novotná byla nejvíce okouzlující, elegantní a velkorysá žena, zanechala nám neuvěřitelný umělecký odkaz. Když vezmeme v úvahu, že debutovala jako Mimi v Bohémě, pak vzápětí zpívala v Traviatě a Figarově svatbě, je patrné, že to byla žena, která si uměla vybrat repertoár. Myslím, že je velmi málo umělců, kteří dokážou obsáhnout repertoár v takové šíři, pak vše co dělala, bylo děláno s neuvěřitelnou citlivostí, muzikálností a dramatičností. Všechny tyto aspekty dohromady z ní činily velmi moderní pěvkyni a opravdový vzor pro dnešní mladé pěvce.“

Expozice nabídne šestici nejslavnějších kostýmů, které si sama Jarmila Novotná nechala šít u krejčích v Česku i v zahraničí a zářila v nich v Metropolitní opeře a na dalších světových operních scénách. Jejich prostřednictvím rovněž představí i výběr nejvýznamnějších rolí Novotné. Kostým Mařenky ze Smetanovy Prodané nevěsty upomene na první velkou profesionální roli Jarmily Novotné. Poprvé ji zpívala už v roce 1922 v Pištěkově divadle v Praze a v pouhých sedmnácti letech v ní pak debutovala v Národním divadle. Později v ní vystoupila v Berlíně, Vídni, na evropských i amerických zájezdech. V USA dokonce na její žádost připravili anglickou verzi Prodané nevěsty místo původně plánované německé, která měla premiéru v roce 1941.

Nejedna žena pak ocení noblesu a půvab róby vyšívané drahokamy ze salónu Hany Podolské, jejíž modely za první republiky udávaly tón československé módě. Řeč je o kostýmu pro roli Violetty, hlavní hrdinky opery La traviata od Verdiho, která měla pro Jarmilu Novotnou mimořádný význam. Považovala ji totiž za svou životní roli, což dokladují i mnohé kritiky. Ohromila v ní publikum Národního divadla v roce 1925 jako sedmnáctiletá a o patnáct let později s ní triumfovala v MET a na turné po amerických městech, které vyvrcholilo v Hollywood Bowl před sedmnáctitisícovým publikem. Pohledem na půvabné šaty Viollety, stejně jako náročným pěveckým i hereckým přednesem Novotné se kochalo rovněž publikum v Buenos Aires, Riu de Janeiro a Santiagu de Chile.

Kostým pro roli prosté švadlenky Mimi, jež podlehne kouzlu pařížského intelektuála, si nechala Jarmila Novotná ušít v salónu Veronika v New Yorku. Tuto postavu nastudovala před svou první sezonou v Národním divadle a poprvé ji zde zpívala v roce 1926. A byla to právě tato role, s níž pak v roce 1940 debutovala v MET. Také v roli Massenetovy Manon vystoupila Jarmila Novotná na scéně MET. Premiéra opery měla strhující úspěch, přestože ji Novotná tehdy zpívala na jevišti poprvé v životě. Autorem šatů byl kostýmní návrhář filmových a operních hvězd Ladislav Czetell, jenž o něco dříve ztvárnil výpravu pro Krásnou Helenu v Berlíně s Novotnou v hlavní roli. Po úspěchu Manon získal v MET řadu dalších zakázek.

Pro svou štíhlou a vysokou postavu, což nebylo mezi tehdejšími pěvkyněmi zcela obvyklé, byla Jarmila Novotná s oblibou obsazována do tzv. kalhotkových rolí. Proto v jejím arzenálu najdeme rovněž kostým pážete Cherubína z Figarovy svatby, mužské role, která byla její nejúspěšnější. V MET v ní vystoupila celkem šestadvacetkrát, zpívala ji ale už před válkou v Berlíně a Salcburku. I ve věku, kdy se primadony zpravidla přehrávají do jiné polohy, byla jako chlapec-páže žádaná – naposledy zpívala Cherubína v MET ve svých téměř čtyřiceti letech. Druhou z takovýchto rolí byl Oktavián ze Straussova Růžového kavalíra, jedna z nejčastějších úloh Novotné. Poprvé s ní vystoupila ve Vídni roku 1935 a poté na Salcburském festivalu. V MET ji zpívala celkem dvaadvacetkrát a mnohokrát se v ní blýskla na amerických turné. „Mladíka mezi šestnácti a osmnácti lety“, jak si jej sama pěvkyně představovala, přesvědčivě ztvárnila ještě po válce, naposledy v Salcburku ve věku čtyřiceti dvou let.

Jednotlivé kostýmy jsou řazeny v časové posloupnosti a doplní je informace o jejich původu, biografická data a údaje o místech zpěvaččina působení. Kontext a dobové souvislosti jejího života a tvorby pak přiblíží přehledný životopis, který doplní výběr původních fotografií. Expozice bude dále ozvláštněna výběrem předmětů z muzejní sbírky, kterou shromažďuje a o níž pečuje Zámek Liteň, z.s. Nabídne například ukázky korespondence Novotné, jako je děkovný dopis od prezidenta Beneše, dopis od prezidenta Eisenhowera nebo manželky prezidenta Roosevelta Eleanor, dále výběr rekvizit Jarmily Novotné, které byly součástí role Prinz Orlofsky v Netopýru, programy k filmům, v nichž si zahrála (Požár v opeře, Frasquita, Kozák a slavík), ale také předměty vážící se k působení rodu Daubků v Litni (bronzová pečeť, ex libris G. A. Daubka). Součástí výstavy budou komentované prohlídky a další komponované programy.

Expozici bude možné navštívit v rámci většiny programů Obecního domu. Samostatně bude zpřístupněna společně s již probíhající výstavou Uměleckoprůmyslového muzea „Secese. Vitální umění 1900″. Bližší informace o vstupném a možnosti prohlídek jsou k nalezení na www.obecnidum.cz. Výstava se koná ve spolupráci s Metropolitní operou v New Yorku, Národní galerií v Praze a Obecním domem. Záštitu nad letošním ročníkem Festivalu Jarmily Novotné převzali Ministerstvo kultury a Americká ambasáda v České republice. Více informací je k dispozici na www.zamekliten.cz a na https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne.