Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená „světelný záblesk“ – protože tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně. Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L’Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.