V administrativní budově T- Mobilu proběhla tisková konference, na které zástupci společnosti informovali o tom, že společnost T-Mobile vyvinula unikátní platformu s provozním názvem SAR SMS (Search&Rescue SMS), prostřednictvím které lze rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích. Cílené informování je možné pouze v určitém okruhu od konkrétního problematického místa.

Tiskové konference se zúčastnila paní Zuzana Baudišová, ředitelka nadace Naše dítě a řekla „Došlo k velkému pokroku z hlediska pomoci pohřešovaným dětem, i když v současné době je z hlediska volného pohybu osob v rámci Evropské unie pátrání velice složité.“

„Tento praktický a velmi přínosný systém patří mezi unikátní v Evropě,“ řekl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: „Služba je určena pro složky Integrovaného záchranného systému a velmi nás těší, že Hasičský záchranný sbor České republiky ji přijal velmi pozitivně. Další jednání probíhají.“

„Impulzem pro vývoj aplikace byl nejen celosvětově alarmující počet pohřešovaných dětí, ale také potřeba velmi rychlého informačního kanálu při podobných kritických situacích. Technologické možnosti tohoto systému nabízejí velmi široké množnosti využití,“ uvádí Petra Pavičová, manažerka společenské zodpovědnosti T-Mobile. „Jsme rádi, že se nám podařilo aplikaci představit den poté, kdy jsme si připomněli Mezinárodní den pohřešovaných dětí, jehož symbolem se stal květ pomněnky,“ doplňuje.

Ve spolupráci s externím dodavatelem, firmou Position s. r. o., přichází T-Mobile jako první operátor v České republice s řešením, které umožňuje složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) informovat během několika málo minut desítky tisíc občanů vyskytujících se ve vymezené oblasti o aktuálně probíhající události nebo nebezpečí prostřednictvím SMS přímo na jejich mobilní telefon. Samotný vývoj aplikace trval pouhých šest měsíců.

Potenciál představeného řešení je obrovský. A nejde jen o rychlou pomoc při hledání ztracených dětí, kde je rozhodující každá hodina. Systém, který má platformu webové stránky, umožňuje rozesílat SMS i záchranným složkám v dalších oblastech se zvýšeným rizikem, jako jsou například povodně, hromadné nehody na dálnici, průmyslové havárie, požáry a další. Jde o nekomerční aplikaci poskytovanou IZS naprosto zdarma, včetně provozu a servisu. Platforma umožňuje i jednoduché začlenění všech dalších mobilních operátorů v ČR.

Systém je velice dobře zabezpečen proti zneužití – obdobně jako internetové bankovnictví vyžaduje dvoustupňovou autorizaci, která se skládá ze dvou odlišných vstupních faktorů pro identifikaci.

Spustit systém do ostrého provozu se plánuje na přelomu měsíce května a června, zatím jenom v systému T-Mobil, o další spolupráci se jedná.

O tom jaká informace, a kdy bude do systému zaslána, rozhoduje příslušné operační středisko.

Název samotného systému je prozatím provozní, v T-Mobile v současné době probíhá interní soutěž o nový název.

www.t-mobile.cz., SveP.

O společnosti
Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996, od roku 2002 je součástí mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. K 31. březnu 2014 společnost obsluhovala více než 5,9 milionu mobilních
zákazníků a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem: vedle mobilních a fixních telekomunikačních služeb nabízí i široké portfolio IT služeb a řešení systémové integrace pod značkou T-Systems pro firemní zákazníky a veřejnou správu.

T-Mobile se dlouhodobě zaměřuje na kvalitu svých služeb. Nezávislé testy opakovaně potvrzují, že T-Mobile je leaderem v kvalitě jak v oblasti 2G, 3G (UMTS FDD) a LTE dat, tak i v případě hlasových služeb v síti GSM. Společnost získala také řadu odborných ocenění za inovativní ICT řešení – například v anketě IT projekt roku.

Od svého založení společnost klade důraz také na zodpovědný přístup k podnikání a společnosti. T-Mobile je mimo jiné držitelem ocenění Zaměstnavatel roku i desetiletí, Firma roku: Rovné příležitosti či ceny Via Bona za zapojování zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví. V roce 2012 časopis World Finance vyhlásil T-Mobile Czech Republic Nejlepším mobilním operátorem ve východní Evropě.

T-Mobile je hrdým organizátorem projektu Rozjezdy, celorepublikového programu podpory začínajících podnikatelů. Aktivity určené primárně neziskovým organizacím zastřešuje Fond T-Mobile.

Více informací najdete na www.rozjezdyroku.cz a www.prosvetkolemnas.cz. Další informace o společnosti: www.t-press.cz nebo www.t-mobile.cz.