V lobby hotelu InterContinental Prague se konalo historicky první hotelové medobraní. Med se stáčel přímo z plástů pod dohledem hlavních včelařských expertů – Miroslava Kubece, šéfkuchaře hotelu InterContinental Prague, Prezidenta AKC ČR, a Kontinentálního ředitele pro Evropu WACS a Augustina Uváčika, správce včelstev InterContinental Prague. Pan Uváčik se včelami zabývá od svých 12 let, provozuje portál www.vcelyonline.cz a věnuje se přednáškové a školící činnosti a včely na střeše Intercontinental Prague se chlubí prvním medovým úspěchem.

Střecha hotelu InterContinental Prague byla osazena v červnu loňského roku (2013). Začínalo se po velmi pečlivých přípravách a nejprve byly usazeny 3 včelí oddělky, které v té době měly jen 5 plástů. Po řádném vedení „nových hotelových zaměstnanců“ se přidávaly další plásty a do podzimu již zde bylo jednonástavkové včelstvo, zimující na 11 plástech o rozměru 39 x 24 cm. Včely překonaly letošní mírnou zimu velmi dobře a jarní čas byl obrovským impulsem v jejich rozvoji. Již v březnu bylo na včelstvech vidět, že letošní rok bude diametrálně odlišný od předchozích 8 let. Od rozkvětu jív a později i ovocných stromů vykazovaly včely svou dynamikou skvělé předpoklady a naše nadšení z jejich pilné práce se stupňovalo. Postupně se začaly rozmnožovat a jejich stanoviště bylo nutné rozšířit na 4 nástavce o 44 plástech.

Dne 10. května 2014 byla na stanoviště umístěna další 3 včelstva, jedná se opět jen o oddělky, ale jsme přesvědčeni, že do dalšího roku budou v plné síle jako produkční. Celkový počet včelstev je tedy mmt 6 a početní stav včel-dělnic je odhadováno na přibližně 300 tisíc. Během letošního roku toto číslo stoupne o dalších 100 tisíc. Stanoviště je schopné bez problémů zvládnout další včelstva. Předpokládaný odhad je, že do roku 2015 by zde mělo být celkem 10 včelstev.

Aby nijak nebyla omezena bezpečnost našich hostů, ani lidí v okolí hotelu, bylo pro chov v naší lokalitě zvoleno, dle přísných doporučení, velmi mírné plemeno včel Singer F1. Včely tohoto plemene jsou navíc nerojivé, nerozbíhavé, hospodárné a především velmi pracovité. Díky těmto vlastnostem je již letos možné očekávat potěšující množství medu.

Správné vedení včelstev a dostatečná péče o jejich rozvoj je pro nás také velmi důležitým faktorem. Díky našim protirojovým opatřením však nejsou včely nijak omezovány, je jim poskytován vlastní prostor, dostatek práce a pravidelná kontrola a údržba. Rojení je přirozená vlastnost včel, ale v tak velkém městě, jakým Praha je, je nutné ho co nejvíce eliminovat.

Zaměřujeme se proto na tato hlavní protirojová opatření:
• Včelí matky jsou označeny barvou na hrudníčku, aby bylo snadno zjištěno jejich stáří. Pro letošní rok byla včelaři zvolena barva zelená. Včelí matka má pro zajištění bezpečnosti zastřižená křídla z jedné poloviny, aby v případě rojení nemohla ohrozit své okolí.
• Včasné vytáčení medu vedoucí k usměrnění rojení včel.
• Využití nejmodernějších technologií a racionálního vedení včelstev v souladu s poznatky v oboru včelařství pro produkci včelstva.
Se stejným systémem vedení včelstev má náš hlavní včelař Augustin Uváčik zkušenosti i ze střešního stanoviště obchodního centra Chodov, kde včely dosahují medové snůšky přes 50 kg na včelstvo, v roce 2013 dokonce 65 kg.

Z našeho stanoviště InterContinental Prague včely létají do vzdálenosti od úlu do přibližně 5 km, což znamená dolet Letná, Hradčany. Velmi si také oblíbily prezidentskou zahradu. Nejdelší dolet je pak směrem přes Vyšehrad až k Barrandovské mostu a na druhou stranu až téměř k Černému Mostu. Květena v Praze je opravdu velmi bohatá, rozmanitá a navíc není chemicky ošetřovaná proti zemědělské krajině. Důkazem toho je právě získaný med, který je velmi chutný a výjimečný nejen tím, že pochází ze střechy hotelu InterContinental Prague, ale že jeho složení se skládá z mnohdy velmi vzácných rostlin, které se pěstují v atriích, dvorech nebo parcích či botanických zahradách. V Praze je hodně vzácných stromů a keřů, které jsou dovezeny z celého světa.

Je známo, že med pocházející z města je stejně kvalitní jako ten z volné přírody. Je to právě včela medonosná, která dokáže jako jedna z mála živočichů filtrovat látky, která do těla přijímá a dále je zpracovává.
Med získaný z našich včelstvech by dle odhadů měl kvalitou odpovídat medu z chráněných krajinných oblastí České republiky, např. Šumavy nebo Krkonoš. Aby naše tvrzení bylo doloženo akreditovanou laboratoří, odebrala si Krajská veterinární správa, u příležitosti tohoto medobraní, vlastní vzorky a provede jejich kontrolu, která bude zaměřena hlavně na těžké kovy a další látky, které by potencionálně mohly produkt znehodnocovat, a to především kvůli automobilismu a životnímu prostředí v Praze všeobecně. Věříme, že kontrola dopadne výborně a my budeme moci spotřebitelům i nadále nabízet med v té nejlepší kvalitě.

A ještě jedna zajímavost navíc. Generální tajemník OSN Ki Moon, který byl přibližně před měsícem hostem našeho hotelu, projevil zájem o shlédnutí našeho včelího unikátu osobně. Zavedli jsme ho tedy na střechu, abychom mu jeho přání splnili. Panu Moonovi jsme do ruky dali včelí plást i s včelami a umožnili mu tak ochutnat pravý med přímo z úlu. Těšilo nás jeho nadšení a slova uznání.
Navštívili nás i mladí včelaři, kterým přímo na střeše byl udělen Certifikát začínajícího včelaře.
Naše včelařské stanoviště považujeme za unikátní a přestože „střešní“ včelaření ve městech zažívá obrovský vzestup, jsme si vědomi odpovědnosti a vzájemné tolerance lidí a včel.
Letošní sklizeň předpokládáme okolo 50 kg na včelstvo a již dnes se těšíme na další medobraní, které plánujeme na letošní podzim.
V průběhu této velice zajímavé prezentace „Medobraní“ pasoval profesionální včelař Augustin Uváčik šéfkuchaře hotelu Miroslava Kubce „rytířem včelařského řádu.“