Světovou premiérou představení Memories for Life odstartuje již tento pátek 23. května v Petrohradě Meeting the Odyssey, ambiciózní čtyřletý projekt divadelního, tanečního a pohybového mění propojující více než stovku umělců z jedenácti zemí Evropy. V létě se představí i českému publiku, když pod názvem Divadelní Odysea ovládne od 20. do 30. července scénu Divadla Hybernia a Loď Tajemství bratří Formanů.

Slavnostní zahájení Meeting the Odyssey tento týden v petrohradském divadle Skorohod bude patřit novému pohybovému představení Memories for Life, jehož choreografie se ujala uznávaná česká tanečnice a choreografka Lenka Vagnerová. První společné dílo v rámci Meeting the Odyssey vzniklo v produkci helsinského Viirus Theatre. V originální mnohojazyčné pohybové inscenaci o lidském putování napříč časem se pod vedením zkušené režisérky Marie Lundström vedle finských, dánských a estonských umělců představí i talentovaný slovenský tanečník ze souboru Lenka Vagnerová & Company Radoslav Piovarči. Po sérii uvedení v Rusku se inscenace od 3. do 6. června přesune do Finska a následně od 16. do 28. června absolvuje hned tři zastávky v Estonsku. Trailer k představení je ke zhlédnutí zde: http://vimeo.com/91858134

Pražská část Odysey uvede bez mála tři desítky představení, workshopů a koncertů a návštěvníci se mohou těšit také na několik českých premiér. Jedním z vrcholů mezinárodního programu bude inscenace Čekání na déšť (Waiting for the Rain) polského souboru Opolski Teatr Lalki i Aktora. Jedno z nejstarších polských loutkových divadel ztvární mytický příběh Odyseovy manželky Penelopé. Poprvé uvidí publikum také zatím poslední projekt Lenky Vagnerové, magickou inscenaci Sorcerer, na které spolupracuje s oceňovaným německým choreografem Felixem Landererem. Prostor v programu dostanou i mladí umělci, kteří se se svou tvorbou představí v rámci večera s názvem Esence tance. Dramaturgie nezapomíná ani na nejmenší. V Zítkových sadech u pražské Náplavky vyroste cirkusová aréna Sacra Circus, která nabídne množství dětských představení, dílen a workshopů.

Vstupenky na jednotlivá představení Divadelní Odysey je možné zakoupit v prostřednictvím sítě Ticketportal. Podrobné informace na stránkách www.odysea.pro a na mezinárodních stránkách projektu www.meetingtheodyssey.eu. Čtyřletý projekt jako jeden z mála uspěl v grantovém programu EU Culture. Odyseu v České republice pořádá produkční platforma ProFitArt (www.profitart.cz).

Páteční petrohradské premiéře a slavnostnímu zahájení projektu Meeting the Odyssey předchází také velká tisková konference, které se zúčastní i slavný ruský komik Slava Polunin. Ten mimo jiné zavzpomíná na předchůdce Odysey, legendární mezinárodní divadelní projekt Mir Karavan, který s nákladem divadelního umění brázdil Evropou před pětadvaceti lety.
„Meeting the Odyssey se snaží propojit prvky Homérovy Odyssey se současnými evropskými tématy a příběhy účastníků v každém z měst, do nichž zavítá. Dokonalým příkladem budou tzv. Instants, neboli Představení v přítomném okamžiku. Každá z těchto inscenací se bude inspirovat jinou epizodou Homérova putování a místní mladí umělci ji pak adaptují na podobný příběh z historie a tradice dané země,“ líčí Šárka Pavelková z produkční platformy ProFitArt, která stojí za českou částí projektu. „Tématem pražského představení je Sestup Odyssea do podsvětí,“ dodává.
Dalším z originálních počinů v rámci Divadelní Odysey je večer s vypovídajícím názvem Esence tance. Na základě výzvy byli vybráni mladí umělci a umělecké skupiny, které dostanou jedinečnou příležitost představit ukázky své tvorby. Výsledný mix nabídne pestrou paletu žánrů od tance, přes fyzické divadlo až k novému cirkusu. Na posledně jmenovaný se zaměří Duo Hand to Violin, pohybová skupina Loco:Motion uvede představení Kisnet, Katarína Kalivodová a Martin Talaga nabídnou pod názvem BOI svou fúzi tance, tělesné akce, písně a hlasu a Lukáš Karásek s Florentem Golfierem představí fyzické divadlo s originálním názvem Tešlon a Frkl. Stejní umělci se zároveň pod vedením uznávaného sardinského souboru Cada Die Teatro zapojí do již zmiňovaných Instant Prague.
Pečlivě sestavený program Divadelní Odysey uvede i uznávané osobnosti domácí scény. S cenou Alfréda Radoka oceněným představením SCLAVI / Emigrantova píseň se do Prahy vrátí mezinárodně proslulé divadelní studio Farma v jeskyni pod vedením Viliama Dočolomanského. Na jedinečnou výpravu do tajemného světa argentinského tanga pozve ve své inscenaci s názvem Quilombo uznávaná česká tanečnice Patricie Poráková.

Výrazné zastoupení bude mít v programu tvorba jedna z našich předních tanečnic a choreografek Lenky Vagnerové. Spolu se svým tanečním souborem uvede hned čtyři představení. Kromě již zmiňované premiéry Sorcerera nabídne i cenami ověnčený kus Jezdci, věnující se schopnosti člověka koexistovat s ostatními živými organismy, a La Lobu, představení, které staví na dvou výrazných jevištních osobnostech – zpěvačce Janě Vébrové a tanečnici Andree Opavské. Dalším festivalovým lákadlem pak bude Cenou diváka České taneční platformy oceněné představení Mah Hunt o vztahu mezi dvěma lidmi.
Aréna v Zítkových sadech bude patřit zejména doprovodnému programu pro velké i malé. Vedle koncertů a představení nabídne i interaktivní dílny a workshopy pro celou rodinu. Představí se například soubory Sacra Circus a Squadra Sua či herci z Divadla Minor.

Podpořili: EU Culture, Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury, Česká Centra.
Spoluorganizátoři: Teater Viirus (hlavní organizátor), Scarlattine Teatro, Réseau en scène Languedoc-Roussillon, Asterions Hus, Cada Die Teatro, Opolski Teatr Lalki i Aktora, The Malta Arts Festival, Regione Lombardia, Skorohod, Teater NO99, Teatro Della Limonaia, theatro anapoda, Per Aspera Productions.
Partneři: Premiant City Tour, Hotel Perla, Střední škola hotelnictví a gastronomie Hotelu International, Divadlo bratří Formanů, Business Leaders Forum, Pražská informační služba, Polský institut v Praze, Velvyslanectví Argentinské republiky, Festival Za dveřmi a Nultý bod.
Mediální partneři: AGE management, Expats.cz, Radio 1, tiscali.media, Radio SPIN, Goout.cz
www.s-m-art.com, SveP.