Ikona akčních filmů 90. let, režisér, scénárista a producent, hvězda vlastní reality show, mistr bojových umění, držitel 7. danu v aikidu a možná budoucí guvernér státu Arizona – kultovní osobu Stevena Seagala zná v našich končinách snad každý a není třeba jej dlouze představovat. V červenci se ale v hradeckém Festivalparku tato hvězda filmového plátna představí ve zcela jiné roli. Jako exkluzivní host vystoupí společně se svojí bluesovou kapelou na festivalu Rock for People a svým fanouškům tentokrát místo lekce bojového umění naservíruje výživný koktejl blues, world music, rocku a popu!

Kdo by neznal akční skvosty jako Nemilosrdná spravedlnost, Přepadení v Pacifiku nebo Aljaška v plamenech. Avšak Steven Seagal měl kytaru v ruce ještě mnohem dříve, než se díky své zálibě – japonskému bojovému umění aikido – vůbec dostal k filmu. Jeho pozdější dráha herce zdatně zvládajícího údery a kopy poněkud potlačila fakt, že vedle bojových umění jej od dětství provází i láska k blues.

Láska, která má zcela konkrétní a hluboké kořeny. Steven Seagal je totiž velmi dobrým kytaristou a zpěvákem, který ctí tradice velkých mistrů. Jeho autentický bluesový projev léty zrál i díky společnému jamování s legendami jako byli a jsou Bo Diddley, John Lee Hooker nebo B. B. King. Jeho hudebním guru byl Clarence „Gatemouth“ Brown, louisianský a texaský bluesman, který zemřel v 81 letech po komplikované evakuaci zapříčiněné hurikánem Katrina.

20. ročník Rock for People nabídne od 3. do 5. července v hradeckém Festivalparku osvědčenou kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Ze zahraničních interpretů jsou potvrzeni Manu Chao La Ventura (FR), Biffy Clyro (UK), Chase&Status (UK), Madness (UK), The Naked and Famous (NZ), Netsky LIVE (BE), Tom Odell (UK), Asian Dub Foundation (UK), The Strypes (UK), Molotov Jukebox (UK), School is Cool (BE), THePETEBOX (UK), The Afghan Whigs (US), We Came As Romans (US), Emmure (US), Holy Esque (UK) či Tricot (JP). Za českou hudební scénu jsou v současnosti potvrzeny kapely Lucie, Divokej Bill, Tata Bojs nebo Vypsaná fiXa.

Aktuálně je v prodeji již třetí limitovaná edice vstupenek. Ty lze v ceně 1 490 Kč zakoupit na www.ticketsforpeople.cz, ale pozor vstupenek je pouze 5000 ks. Po vyprodání edice budou vstupenky za cenu 1650 Kč. V prodeji jsou momentálně také vstupenky vázané na jméno za 1390 Kč. Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople

Steven Seagal se narodil v Lansingu v Michiganu. Matka Patricie mu dala do vínku irské kořeny a jeho otec, učitel matematiky, Stephan ruské. Možná právě kombinace těchto genů stojí za jeho otevřeností a zájmem o jiné kultury. S bojovým uměním se poprvé seznámil už jako malý kluk. Když byl s otcem na fotbalovém zápase, měl zde o přestávce vystoupení mistr bojových umění, který zápasil proti mnohonásobné početní převaze. Výkon starého mistra, který si lehce poradil s přesilou, Stevena naprosto uchvátil.

V šesti letech se spolu s rodinou přestěhoval do Kalifornie, kde se zapsal do školy karate. O několik let později začal navštěvovat i školu aikido. V sedmnácti letech se rozhodl odjet přímo do Japonska a pokračovat ve studiu tohoto bojového umění, v němž postupně dosáhl 7. danu. Jako vůbec první cizinec si otevřel školu aikido v Japonsku. Po 15 letech se vrací do USA a také zde založil školu, která si rychle získala velké renomé. Jedním z jeho žáků byl vedle mnoha hvězd hereckého nebe také vlivný Michael Ovitz, spoluzakladatel klíčové hollywoodské agentury Creative Artist Agency. Ten jej v druhé polovině 80. let přivádí k filmu.

Po úspěšné prvotině Nico, kterou na sebe Steven Seagal upozornil, následují filmy Těžko ho zabít nebo Muž s cejchem smrti, které si získávají stálý okruh filmových fanoušků. Desítky dalších akčních filmů pak na sebe nenechávají dlouho čekat.

V hektickém životě filmové hvězdy Stevena Seagala však zůstává vedle filozofie aikida ještě jeden pevný bod, k němuž se vrací, aby se opřel o kořeny kultury, z níž vyrostl a která mu dobíjí energii. A tím je blues. Je nejen vlastníkem jedné z nejúplnějších sbírek historických bluesových kytar na světě, ale hlavně vyzrálým interpretem, který dále nese štafetu amerického blues od jednoho pódia k druhému napříč celým světem. Jeho druhé album Mojo Priest bylo v roce 2007 označeno za jeden z nejlepších počinů. A letos si fanoušci (ať již hudební či filmoví) mohou ověřit na vlastní uši a oči, že B.B. King nelže, když říká: “Steve je na tu kytaru fakt dobrej…”