Známá i netradiční místa v Praze ozdobí v létě sochy od současných tuzemských i zahraničních autorů. První ročník originálního sochařského festivalu SCULPTURE LINE začíná již 10. června a potrvá do konce září. Návštěvníci se mohou těšit například na téměř třímetrovou sochu Buddhy na Letišti Václava Havla nebo na instalaci přímo na hladině Vltavy.

„Obyvatelé Prahy, turisté i milovníci umění. Ti všichni mohou obdivovat více než dvacet sochařských instalací na celkem šestnácti místech v Praze. Sochy všech forem, velikostí a materiálů připravilo šestnáct originálních současných autorů z České republiky i ze zahraničí,“ láká na festival jeho ředitel, Ondřej Škarka. Na každé ze zastávek sochařské trasy festivalu SCULPTURE LINE bude jeden nový́ příběh, jiný́ úhel pohledu. Každá z vystavených instalací a soch je poctou současné umělecké tvorbě a autorským vzkazem městu. „Cílem festivalu je přiblížit díla současných umělců běžnému divákovi, široké veřejnosti. V rámci SCULPTURE LINE přichází umění za lidmi do ulic, staví se jim doslova do cesty, přináší nová témata k diskuzi a nové příběhy do známých, nečekaných i méně známých míst,“ dodává Škarka. Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů jsou k dispozici na www.sculptureline.cz.

Jednotlivé instalace budou v centru města i v jeho okrajových částech. Lidé tak na sochy narazí například v ZOO Praha, v Botanické zahradě, na nádvoří Nosticova paláce, v ulici Na Poříčí, v bussines parku Chodov, u Tančícího domu, přímo na Vltavě u Galerie Mánes, v Dolních Břežanech nebo v areálu bobové dráhy na Proseku. „Sochy mohou architekturu nebo veřejný prostor významně doplnit a dodat mu další rozměr, emoci, příběh či tvář. Doufám, že SCULPTURE LINE o tom návštěvníky i obyvatele Prahy přesvědčí,“ dodává k vybraným lokacím kurátor výstavy, sochař a neúnavný iniciátor výstav ve veřejném prostoru Michal Trpák.

Kromě Michala Trpáka své sochy vystaví například Michal Gabriel, Matěj Hájek, Monika Hořčicová, Jaroslav Chramosta, Lukáš Rais, Alexandra Koláčková, Čestmír Suška nebo Martin Pertl. Domácí premiéru zde má socha Emanation/Vyzařování od britské autorky Sukhi Barber žijící střídavě v Německu, Velké Británii i nepálském Káthmándú. Téměř třímetrová socha Budhy je autorčinou zatím poslední a také největší prací. Bronzový Buddha v pozici lotosového květu je kompletně složený z malých postaviček sedících Buddhů. Právě tato socha se stala symbolem celého ročníku festivalu. Majestátní kus bude vystavený přímo na Letišti Václava Havla mezi Terminálem 1 a 2.

„Snahou festivalu SCULPTURE LINE je oživit veřejný prostor a založit po vzoru mnoha světových metropolí novou tradici. Praze taková akce chyběla a věřím, že jí bude slušet. Rovněž věřím, že bude přinášet obyvatelům a návštěvníkům Prahy radost, stejně jako nám,“ zve na novou akci festivalový ředitel Škarka.

Sumář, slovo kurátora, slovo organizátora:

SCULPTURE LINE

Sochařský festival v ulicích Prahy

Praha 10. 6. – 30. 9. 2015

Organizátor výstavy: Smart Point s.r.o.

Kurátor výstavy: Michal Trpák

Vystavující:

Sukhi Barber / Michal Gabriel / Jakub Flejšar / Matěj Hájek / Monika Hořčicová / Jaroslav Chramosta, / Alexandra Koláčková / Lukáš Rais / Eva Roučka / Martin Pertl / Ladislav Plíhal / Veronika Psotková / Alena Stanická / Čestmír Suška / Štěpán Šefr / Michal Trpák

Lokace:

Letiště Václava Havla / Budova ministerstva kultury ČR / Tančící dům / Piazzetta Národního divadla / ZOO Praha / Vltava / Černá Labuť / Novoměstská radnice / Mosaic house / Luka Lu restaurant / Botanická zahrada Praha / Futurama Bussines Park / The Park / Britská čtvrť / Areál bobové dráhy / Náměstí Dolní Břežany

Slovo kurátora:

Sculpture Line je letní sochařský festival, který prezentuje sochy a výtvarné objekty přímo v ulicích Prahy a svým divákům nabízí procházku nebo symbolické „svezení“ na imaginární sochařské lince. Akce představí práce 16 renomovaných výtvarníků z České republiky i zahraničí. Jedná se o dlouhodobý koncept, který má za cíl vrátit sochy do města, tak jak tomu bylo po staletí, a zároveň nabídnout nevšední dialog jednotlivých děl s okolní architekturou i se samotným divákem, chodcem.

Sculpture Line není výstavou pro úzkou skupinu odborníků ani striktně definovaným multimediálním či konceptuálním projektem. Jedná se o svébytnou výstavu prolínající se městem, kde na každé sochařské „zastávce“ přichází nové překvapení, oslovující jinou část publika a nabízející nový pohled na veřejný prostor jako takový.

Festival prezentuje sochy různých forem, stylů a materiálů, avšak jednotícím prvkem je objekt vytvořený sochařem s řemeslnou zručností a kreativní myslí. Jak kdysi řekl František z Assisi: „Kdo pracuje rukama, je dělník. Kdo pracuje rukama a hlavou, je řemeslník. Kdo však pracuje rukama, hlavou a srdcem, je umělec.“

Rádi bychom přiblížili současné sochařské umění běžnému divákovi, turistům i obyvatelům Prahy. Díky Sculpture Line přichází zajímavé a kvalitní umění za lidmi do ulic, staví se jim na tři měsíce doslova do cesty, přináší nová témata k diskuzi a otevírá „nové oči“ při toulkách běžnými i méně známými místy.

Nabízí se slova Jana Wericha, velkého milovníka umění i magických pražských zákoutí, která se festival Sculpture Line letos poprvé chystá ozdobit: „Umění je jako slunce, které se také nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze. Je to však vaše chyba, chcete-li žít potmě.“ Zveme vás do ulic. Pojďte ven, vydejte se na cestu „sochařskou linkou“ a užijte si tuto unikátní letní výstavu.

Michal Trpák

Slovo organizátora:
Snahou festivalu Sculpture Line je oživit veřejný prostor a založit po vzoru mnoha světových metropolí novou tradici. Praze taková akce chyběla a věřím, že jí bude slušet. Rovněž věřím, že bude přinášet obyvatelům a návštěvníkům Prahy radost, stejně jako nám.

Když mne v loňském roce oslovil sochař a kurátor Michal Trpák s touto myšlenkou, nedovedl jsem si představit o jak náročnou záležitost se jedná. Je to však po všech stránkách velká výzva. Podařilo se nám dát dohromady velice šikovný a zapálený tým, se kterým je radost spolupracovat. Veliké díky patří také sochařům a partnerům, kteří pro celou věc sdílejí podobné nadšení jako my.