V sobotu se v pražském TOP HOTELU již pošestnácté volili královna a král krásy neslyšících z celého světa. Miss Deaf World 2016 se stala Janie Erasmus z Jižní Afriky. V mužské kategorii zvítězil a titul Mister Deaf World 2016 získal a do Francie si odváží Kevin Petit.

Světových soutěží Miss & Mister Deaf World & Europe & Asia 2016 se zúčastnilo 30 dívek a 29 chlapců ze všech světových kontinentů. Ocenění první vicemiss Deaf World porotci udělili Aminace Gako ze Senegalu, druhou vicemmis Deaf World se stala Victoria Soo Lum z Kanady. Titulem Miss Deaf Europe 2016 se může pyšnit Ukrajinka Elena Novoxatska a Miss Deaf Asia 2016 získala od porotců Caoyue Piao, která reprezentovala Jižní Koreu. V mužské kategoriii, která se vyhlašuje od roku 2013, titul Mister Deaf Europe 2016 vybojoval Španěl Alberto Jorques Mora a poslední, nejmladší kategorii Mister Deaf Asia 2016 si z TOP HOTELU odváží do Číny Ye Tian.

O umístění finalistů rozhodly i letos dvě poroty, hlavní a mezinárodní. Post předsedkyně hlavní poroty již podruhé přijala Česká Miss 2009 Iveta Vítová. Mezi porotce usedli například fotograf Jakub Ludvík, ředitelka Miss Face a modelka Taťána Makarenko, 1. vicemiss soutěže Česká Miss Tereza Budková nebo doc.MUDr. Jan Lešták, CSc.,MSc, majitel oční kliniky. Podpořit finalisty a členem hlavní poroty byla i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Galavečer zahájily moderní gymnastky oddílu TJ Vodní Stavby Praha. Slavnostním finálovým večerem provázeli slovenská herečka a moderátorka Lenka Vacvalová a moderátor Michal Hrdlička. V doprovodném programu vystoupili zpěvák Josef Vágner a taneční skupina Tutti Frutti.

Klání neslyšících finalistů se téměř nelišilo od klasických soutěží krásy. Soutěžící se předvedli ve večerních šatech, pro diváky byla připravena promenáda v plavkách, nechyběly ani volné disciplíny. Jedinou změnou, a pro diváky velmi atraktivní podívanou, byla přehlídka národních krojů, které si všechny finalistky i finalisté ze 41 zemí světa do Prahy přivezli. A tak mělo publikum v TOP HOTELU Praha možnost si prohlédnout například národní kroj Burundi, Senegalu, Indie, Kanady nebo Seychel. Na pódiu, kromě soutěžících a moderátorů, po celý večer soutěž doprovázeli i profesionální tlumočníci, kteří překládali do českého znakového jazyka a mezinárodního znakového systému.