V roli kuchaře se 24. září na pražském náměstí Míru už poněkolikáté znovu ocitne herec Petr Vacek. Pod širým nebem uvaří „hereckou“ polévku během dobročinného bazaru. Ten každý rok pořádá Občanské sdružení Letní dům, s nímž herec už mnoho let spolupracuje. Vacek tak naváže na tradici někdejších kočovných herců. K ní se vrací i Divadlo Na Jezerce pokaždé, když se hraje inscenace Komedianti s Petrem Vackem v jedné z hlavních rolí, která patří k nejoblíbenějším titulům na této scéně. Na představení vždycky navaří kotel polévky někdo z herců, ať je to Miluše Šplechtová, Věra Kubánková, Klára Issová, Kristýna Hrušínská nebo třeba Michal Kern.

„Polévka je grunt. Je to mnohdy jediné jídlo pro herce na divadelní štaci. Navíc polévka je důležitou rekvizitou právě ve hře Komedianti. Původně měla být instantní, ale nakonec vyhrál nápad, že na každé představení se uvaří kotel dobré polévky. Na náměstí Míru se minulý rok vařila gulášová, letos to bude houbovka nebo kulajda. Anebo další z těch, které mám rád,“ popisuje Petr Vacek. V Komediantech, zábavné hře o týdnu v životě herců z počátku dvacátého století, účinkují spolu s ním mimo jiné Jan Hrušínský či Klára Issová. „Divák prožije s kočovnými herci v době, kdy ještě nebyly ani rozhlas ani kino ani televize, kousek jejich života – lásky, hádky, rozpory i usmiřování a také útržky z toho, co na štaci hrají,“ vypráví o hře režisér Arnošt Goldflam. Poprvé v nové sezóně uvede Divadlo Na Jezerce Komedianty 21. října

Dobročinný bazar začíná ve čtvrtek 24. září v 10 a potrvá do 18 hodin – podle počasí. „Je to takový blešák plný oblečení, knížek, desek a různých prapodivných předmětů. Výtěžek půjde na programy Občanského sdružení Letní dům – na pomoc dětem a mladým lidem z dětských domovů. Je důležité, aby si lidé navzájem pomáhali,“ říká Petr Vacek. A kdo zavítá na náměstí Míru kolem půl jedné odpoledne, může se tu setkat nejen s ním, ale i s režisérem Arnoštem Goldflamem, Martinem Písaříkem, Miluší Šplechtovou, Kristýnou Hrušínskou a dalšími herci z Jezerky.

Letní dům pracuje od roku 1997 s dětmi a mladými lidmi, kteří vyrůstají v dětských domovech. Doprovází je na jejich cestě k samostatnosti od dětství do dospělosti. Dobročinné bazary jsou jedním ze způsobů, jak Letní dům získává finance například na tvořivé sociálně-terapeutické pobyty těchto dětí.