Hra Kloboučku hop! jednoznačně spojuje generace ke společně strávenému času a zábavě, baví lidi, a to po celém světě. Vyvrcholením zájmu o tuto společenskou hru je i druhý ročník Mistrovství světa v Kloboučku hop! Organizace se ujali nadšenci ze slovenského Varína a dne 19. září tohoto roku zahájí v prostorách ATC utkání v této hře, kterou úspěšně vyrábí česká společnost EFKO-karton, s.r.o. z Nového Veselí. Mistrovství zahrnuje soutěžní část určenou všem věkovým kategoriím a dále pak sportovně zábavný doprovodný program, kde vystoupí například PETER BAŽÍK, IVAN MLÁDEK & BANJO BAND a folklórní soubor ROZSUTEC. Moderování se ujme RICHARD VRABLEC. Výtěžek akce poputuje na dobročinné účely, a to dětem z MŠ, Dětskému krizovému centru Náruč a Zařízení pro seniory.

„Naše firma Efko – karton, s.r.o. bude zodpovědná za organizační zabezpečení soutěžní části a atrakcí pro děti,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO – karton, s.r.o. „Oceňujeme především vynalézavost nadšenců, kteří se do organizace mistrovství pustili. Když nás oslovili ke spolupráci, neváhal jsem ani minutu. Jejich kreativita naprosto odpovídá filozofii naší firmy a hra Kloboučku hop! patří mezi nejprodávanější v našem sortimentu,“ dodává Miroslav Kotík.

„Loňského ročníku se zúčastnilo 257 soutěžících ze Slovenska, České republiky, ale i exotických zemí jako Keni nebo Ekvádoru. Letos očekáváme okolo 300 soutěžících,“ uvádí Pavol Prekop, hlavní organizátor akce. „Nejmladší účastnici bylo 5 let, nejstarší pak 88. Jednoznačně to dokládá, že hra bourá jak hranice mezigenerační, tak národnostní, což pokládám obzvláště v dnešní době za důležité. Mistrovství vzniklo z velkého nadšení a touhy pomoci ostatním. Jsem moc rád, že první ročník byl natolik úspěšný, že můžeme pokračovat i v letošním roce. Více o akci naleznou všichni zájemci na www.klobucikhop.sk,“ dodává Pavol Prekop

Pro společnost EFKO – karton, s.r.o. je účast na podobných akcích již tradicí. Kloboučku hop! navíc patří k nejprodávanějším hrám sortimentu. Firma je známá i díky obnovení výroby IGRÁČKA – úspěšné postavičky. Důležitou součástí portfolia firmy z Vysočiny je vlastní kartonážní výroba se zaměřením na společenské hry. V nabídce českého výrobce lze najít tradiční hry Člověče, nezlob se!, různé druhy karet nebo praktické soubory společenských her. Převážnou část portfolia tvoří hry s originálním herním principem. Firma neustále navrhuje nové hry, které kombinují zábavu i strategické prvky. Mezi nejnověji uvedenou novinkou je například společenská hra Nimble. Hra procvičí pohotovost a nabídne mnoho zábavy. Hrát lze téměř kdekoliv, hodí se na večírky, party, dovolenou, stejně jako k setkáním v rodinném kruhu. Celkem 300 zajímavých a neotřelých témat kombinovaných s nahodilými písmenky na kostkách zaručuje, že každá hra bude zcela jiná a neztratí tak své kouzlo. EFKO hru vytvořilo na základě úspěšného zahraničního konceptu.

V minulých letech se osvědčila úspěšná originální 3D hra Jožin z bažin, která vznikla ve spolupráci s Ivanem Mládkem na motivy jeho známé písně. Hra je určena pro dva až čtyři hráče od pěti let, kteří si na začátku hry rozdělí své role. Jeden se stane Jožinem a ostatní jsou lovci. Jožin má za úkol nenechat se chytit, ale naopak pochytat nebo stáhnout do bažiny všechny lovce. Cílem lovců je polapit Jožina a získat tak, obrazně řečeno, ruku předsedovy dcery a půl JZD. Napínavá hra je plná zvratů, protože na lovce čeká na otočném 3D herním plánu kromě samotného Jožina i nebezpečí v podobě nečekaného pádu do bažiny. Jožin z bažin se zařadil do rodiny her nesoucích označení kvality Správná hračka roku 2013.

Další úspěch mezi zákazníky slaví také hra „Kup si krávu“. Kromě prověření bystrosti, postřehu a pozornosti vyžaduje také smysl pro strategické plánování a hospodaření s penězi. Hra byla vyvinuta speciálně na základě konkrétních přání zákazníků. Díky snadným pravidlům tak mimi jiné odpadá nepopulární a zdlouhavý rituál studování složitého návodu.

Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, působí na českém trhu od roku 1993. Po celou dobu se zaměřuje kromě výroby také na charitativní akce. Podporuje sponzorskými dary řadu mateřských školek, základních a zvláštních škol, dětských domovů a kojeneckých ústavů. Spolupracuje také s Českým paralympijským výborem na charitativním projektu EMIL a zařadila se do projektu KLOKÁNEK na podporu týraných a opuštěných dětí. Těm již od roku 2006 pravidelně přiváží vánoční dárky a pomáhá tak jejich malým svěřencům prožít radostnější Vánoce. EFKO získalo následující ocenění – FOR TOYS 2010 – cena GRAND PRIX za IGRÁČKA. V roce 2011 obdrželo čestné uznání v rámci projektu VIZIONÁŘI 2011. Ocenění bylo uděleno za oživení tradičních dětských hraček IGRÁČEK a uvedení na trh nové série, která využívá nejnovějších poznatků z oblasti didaktiky a dětské psychologie. Projekt VIZIONÁŘI organizuje sdružení Czech Inno pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu. EFKO získalo v roce 2012 ocenění v soutěži „Českých 100 nejlepších“ za strategickou hru ABAKU, kterou doporučuje rovněž Mensa ČR, Jednota českých matematiků a fyziků a Univerzita Karlova. Rok 2013 přinesl označení „Správná hračka“ 2013 za kreativní stavebnici ROTO START a za rodinnou společenskou 3D hru Jožin z bažin a ocenění Nejlepší novinka roku 2013 za rodinnou společenskou 3D hru Jožin z bažin v kategorii Hry, puzzle a karty. V roce 2014 získala firma ocenění „Správná hračka“ 2014 pro soubor oblíbených her Moje první hry. Poslední ocenění, které Efko dostalo za MultiGO byla cena Grand Prix na veletrhu For Toys. Více informací naleznete na: www.efko.cz.