Jen několik dní po významném indickém svátku Dnu republiky (26.1.) vstoupí do českých kin netypický indický film Cizí oběd (The Lunchbox) během loňského roku úspěšně procestoval řadu významných světových filmových festivalů (i MFF Karlovy Vary) a byl dlouhou dobu považován za jednoznačného favorita na indickou nominaci na Oscara. Na prestižní filmovou cenu byl za Indii nakonec překvapivě nominován film The Good Road (2013), přesto se Cizí oběd díky své divácké přívětivosti dostal do distribuce ve více než 15 zemích světa včetně Spojených států, Velké Británie, Francie, Německa a od 30. ledna 2014 ho také u nás uvede Aerofilms.

Už 120 let posílají ženy v Bombaji svým manželům do práce obědy v kastrůlkách prostřednictvím pozoruhodné sítě poslíčků. Vědci z Harvardovy univerzity tento dokonalý doručovací systém analyzovali a dospěli k závěru, že na špatnou adresu doputuje jen jeden z milionu obědů.

A právě tento ojedinělý zatoulaný oběd svede dohromady osudy dvou lidí – půvabné Ily (Nimrat Kaur), která žije osaměle v domácnosti a marně bojuje o manželovu pozornost, a úředníka Saajana (Irrfan Khan – Pí a jeho život, Milionář z chatrče), kterému důchod nepříjemně klepe na dveře. O tom, že jedna malá chyba vám může změnit celý život, vypráví Cizí oběd s přívětivým humorem. Netradiční romance se díky svému pozitivnímu vyznění stala miláčkem diváků karlovarského festivalu 2013.

Vzhledem k tématu filmu je Cizí oběd také nejvhodnějším kandidátem pro zahájení filmově-kulinářského pop-up cyklu Cinema Cuisine. První večer Cinema Cuisine proběhne toto úterý 28. ledna od 19 hodin v pražském Biu Oko.

Cinema Cuisine je nový koncept pop-up restaurace, která propojuje kulinářské umění s uměním filmu. Na jeden večer se kino promění v restauraci a opravdovým milovníkům dobrého jídla zprostředkuje vskutku exkluzivní zážitek, při kterém se vůně a chutě ze stříbrného plátna kouzelně zhmotní v tematické vícechodové večeři servírované přímo v kině. Ojedinělá souhra předních pražských šéfkuchařů a dramaturga kina umožní divákům zažít film opravdu všemi smysly.