Dne 1. prosince 2016 vyhlásila OSN JÓGU za „ Kulturní dědictví lidstva“.

Systém „Jóga v denním životě“ je integrální systém cvičení a dalších jógových technik vytvořený indickým jógovým mistrem višvaguru Mahéšvaránandou. Během své dlouholeté činnosti v západních zemích se jeho autor důkladně obeznámil se životním stylem i fyzickými a psychickými problémy lidí moderní civilizace. Na základě těchto poznatků a zkušeností sestavil a rozvinul systém Jóga v denním životě jako metodu, která ovlivňuje všechny oblasti života a má co nabídnout v každém životním období. Otevírá tak přístup k tradiční cestě jógy všem, bez ohledu na věk či tělesný stav. Přitom bere v úvahu i podmínky dnešní civilizace a prastaré učení přizpůsobuje potřebám člověka dnešní doby, aniž by mu však ubíral na jeho původnosti.

V České republice je 27 neziskových organizací Jóga v denním životě sdružených pod hlavičkou Českého svazu Jóga v denním životě. Po celé zemi nabízejí přes 500 kurzů, jež každý týden navštěví přes 6 500 lidí. Všechny kurzy, semináře a další akce pořádané spolky Jóga v denním životě je možné najít na webové adrese www.joga.cz a facebookové adrese www.facebook.com/jogavdennimzivote.cz.

Od roku 2010 je české veřejnosti online volně dostupný celý obsah knihy Systém Jóga v denním životě na adrese http://www.yogaindailylife.org/system/cs/. Od svého spuštění zaznamenala česká jazyková verze kolem 2 milionů návštěv uživatelů.

V těchto dnech také vychází další vydání úspěšné knihy višvaguru Mahéšvaránandy Jóga proti bolestem v zádech. Další z publikací višvaguru Mahéšvaránandy, kniha o čakrách (energetických centrech) Skryté síly v člověku, je k dispozici jak v knižní podobě, tak na webu www.joga-cakry.cz.

Systém „Jóga v denním životě“ se vyučuje v Evropě, Asii, Americe i Austrálii v jógových střediscích, na vysokých školách, ve zdravotních zařízeních, sportovních klubech, rehabilitačních centrech a lázeňských domech. Je vhodný pro všechny věkové stupně, nevyžaduje žádné akrobatické schopnosti a umožňuje jógovou praxi netrénovaným, nemocným a postiženým osobám nebo lidem v rekonvalescenci.

V „Józe v denním životě“ jsou klasické ásany a pránájáma (dechové cvičení) rozčleněny do osmidílného systému. Jednotlivé díly byly sestaveny za pomoci poradců z řad lékařů, fyzioterapeutů a rehabilitačních pracovníků. Z těchto základních cviků „Jógy v denním životě“ se vyvinuly mnohé speciální programy, např. „Jóga proti bolestem zad“, „Jóga proti bolestem kloubů“, „Jóga pro seniory“, „Jóga pro manažery“, „Jóga pro děti“. Dalšími cennými cviky z „Jógy v denním životě“ jsou očistné techniky hathajógy, hluboké uvolnění (jóganidrá), koncentrační cvičení (např. trátak), ale i mudry a bandhy (speciální jógové techniky).

Jan Lajka, media@joga.cz, +420 606 816 940

„Všude ve světě říkám, navštivte Česko-Slovensko, tam se cvičí jóga v každé vesnici“ řekl Višvaguru Mahéšvaránanda

„Cvičenec musí cvičit pod dohledem lektora minimálně jeden rok, aby mohl následně cvičit sám…..“ řekl Višvaguru Mahéšvaránanda

Višvaguru Mahéšvaránanda – Višvaguru paramhans svámí Mahéšvaránanda je indický jógový mistr, který přijel z Indie do Evropy v roce 1970. O dva roky později začal jezdit také do České republiky, kde přivedl ke cvičení jógy tisíce lidí. Propojil starodávnou jógovou tradici se svými zkušenostmi a poznatky moderní vědy, a vytvořil tak integrální systém cvičení nazvaný Jóga v denním životě, jenž se z Evropy rozšířil do všech částí světa. Systém se dnes využívá v řadě nemocnic a rehabilitačních, sportovních a vzdělávacích zařízení.

Višvaguru inicioval vytvoření neziskových organizací a několika tisíc středisek Jógy v denním životě po celém světě. Nabízejí výuku a praktické cvičení jógy všem lidem bez ohledu na fyzickou zdatnost, věk, sociální postavení, národnost a vyznání.

Višvaguru rovněž založil řadu charitativních projektů v Indii – od základní a střední školy poskytující bezplatné vzdělání dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí (projekt Gjánputra), přes projekt zachycování dešťové vody v poušti a zásobování vesnic pitnou vodou či kvalitní zdravotní péči v nemocnici šrí svámího Mádhavánandy, až po útulek pro nemocná a opuštěná zvířata. Inicioval také celosvětové mezináboženské dialogy a modlitby za světový mír se zástupci světových náboženství a veřejnými osobnostmi.

Za svou humanitární činnost, propagaci jógy a nenásilí a úsilí o toleranci a mír ve světě obdržel višvaguru Mahéšvaránanda řadu ocenění v Indii a mnoha dalších zemích. Za svou morální a duchovní podporu lidem v komunistickém Československu obdržel poděkování od prezidenta Václava Havla, od chorvatského prezidenta Stjepana Mesiće získal státní vyznamenání. Za své zásluhy o vědu jógy a zdravotní osvětu byl oceněn čestnými tituly doktor jógy a profesor duchovní vědy jógy.

Pravidelné cvičení jógy podle systému Jóga v denním životě upevňuje:

  • tělesné zdraví
  • duševní zdraví
  • sociální zdraví
  • duchovní zdraví
  • a vede k seberealizaci

Systém je koncipován tak, aby přinášel postupný a stálý rozvoj cvičence, bez ohledu na věk či fyzickou kondici.