Strhující dramatický příběh Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy, jedno ze stěžejních operních děl 20. století – Prokofjevův Ohnivý anděl či divadelní zpracování slavného románu Hermana Kocha Večeře – pouze malá ochutnávka letošního programu divadelní přehlídky Ostrava v Praze!!!. Nejúspěšnější ostravské inscenace Komorní scény Arena, Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek Ostrava nebo Divadla Petra Bezruče se v Praze představí od 4. do 15. listopadu.

Ostravská divadla jsou stejně jako jejich domovské město fenoménem nejen u nás, ale i za hranicemi. Úroveň divadelní produkce v moravskoslezské metropoli je konstantně vysoká a jednotlivé inscenace se pravidelně umisťují ve výročních anketách a jsou úspěšné v oborových cenách. „Současné ostravské divadelnictví je pozoruhodné svou vitalitou a tvořivostí v prostředí, které se syrovostí každodennosti zřetelně odlišuje. Má svůj vlastní jazyk a neopomenutelnou roli hraje vždy i vizuální stránka,“ říká Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského.

Své ostravské kolegy uvítají na podzim Státní opera Praha, Divadlo Na Vinohradech, Divadlo Komedie a Divadlo v Celetné. Předprodej vstupenek bude spuštěn v první polovině září. Podrobné informace k přehlídce naleznete na www.ostravavpraze.eu nebo na www.facebook.com/festivalostravavpraze.

Drama Petrolejové lampy proslavil především film s Petrem Čepkem a Ivou Janžurovou v hlavních rolích. Pražské publikum má nyní jedinečnou příležitost zhlédnout mnoha cenami ověnčené ostravské divadelní zpracování v hlavních rolích se Sylvií Krupanskou a Lukášem Melníkem. Režie se v Divadle Petra Bezruče ujal Martin Františák.

Opera Národního divadla moravskoslezského představí na scéně pražské Státní opery nastudování díla Sergeje Sergejeviče Prokofjeva Ohnivý anděl v režii Jiřího Nekvasila. Únorová ostravská premiéra historicky prvního nastudování slavné opery v ruském originále se právem zařadila k vrcholům operní sezóny. Hlavní role posedlé Renaty se ujme Iordanka Derilova, rytíře Ruprechta ztvární Martin Bráta.

Z Národního divadla moravskoslezského míří do Prahy hned se dvěma inscenacemi i soubor činohry. První je tragikomedii jedné z nejvýraznějších současných německých dramatiček Felicie Zeller Rozhovory s astronauty, která si s velkým smyslem pro humor bere na paškál fenomén au pair. Druhou je dramatické zpracování celosvětově úspěšného románu Hermana Kocha Večeře, které nás donutí zamyslet se nad tím, jak daleko jsou rodiče ochotni zajít pro ochranu svých dětí. Další z ostravských scén, Komorní scéna Aréna, se svou cenami ověnčenou hrou Slyšení zavede publikum do společnosti jednoho z největších válečných zločinců Adolfa Eichmanna.

Ostrava v Praze!!! již tradičně nezapomíná ani na nejmenší diváky a ti se tak mohou těšit na rozpustilou pohádku o nenasytném vlkovi a naivním zajíčkovi Vlku, dobré chutnání v podání Divadla loutek Ostrava.

Program přehlídky Ostrava v Praze!!!

listopadu 2015, Divadlo v Celetné v 19:30
Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy

Divadlo Petra Bezruče

Režie: Martin Františák

listopadu 2015, Divadlo v Celetné v 10:30
Marta Guśniowska: Vlku, dobré chutnání!

Divadlo loutek Ostrava

Režie: Marián Pecko

listopadu 2015, Státní opera Praha v 19:00
Sergej Prokofjev: Ohnivý anděl

Opera Národního divadla moravskoslezského

Režie: Jiří Nekvasil

Dirigent: Jan Kučera

listopadu 2015. divadlo Komedie v 19:30
Tomáš Vůjtek: Slyšení

Komorní scéna Aréna

Režie: Ivan Krejčí

listopadu 2015, Zkušebna Divadla na Vinohradech v 15:00
Felicia Zeller: Rozhovory s atronauty

Činohra Národního divadla moravskoslezského

Režie: Ondřej Elbel

listopadu 2015. Divadlo na Vinohradech v 19:00
Herman Koch, Kees Prins: Večeře

Činohra Národního divadla moravskoslezského

Režie: Peter Gábor

Lucie Čunderliková