Společnost ABB Česká republika, přední dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, dnes odhalila některé z novinek, jež uvede na letošním mezinárodním stavebním veletrhu For Arch, který se koná od 20. do 24. září v areálu PVA v pražských Letňanech. Letošní téma veletrhu „chytrý dům“ tak ABB podpoří například ukázkou domovní automatizace ABB-free@home či domácím snímačem kvality vzduchu.

Veletrh For Arch je již 27 let prestižní přehlídkou novinek a nejaktuálnějších trendů z oblasti stavebnictví. Společnost ABB jako jeden z pravidelných vystavovatelů tohoto největšího stavebního veletrhu u nás představí svá nová produktová řešení v expozici na stánku A16 v hale 4 letňanského areálu PVA EXPO Praha. Návštěvníky z řad odborné i laické veřejnosti seznámí se svými novinkami z oblasti domácí elektroinstalace, které přispívají k vytvoření moderního, komfortního a zároveň bezpečného bydlení.

“Téma letošního ročníku veletrhu „chytrý dům“ jsme si v naší expozici rozšířili na „jeden dům, jedno řešení“ ve snaze ukázat, jak výrazným způsobem dnes mohou moderní elektroinstalace v domácnostech zjednodušit a zpříjemnit život jejich obyvatelům. Například s pomocí aplikace ABB-free@home lze všechny funkce v domě řídit automaticky jediným spínačem na zdi nebo na dálku prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu,“ uvádí Tanja Vainio, generální ředitelka společnosti ABB v České republice.

Smart Apartment

V tzv. chytrém apartmánu si budou návštěvníci expozice ABB moci vyzkoušet, jak funguje chytrá elektroinstalace. Domovní automatizace ABB-free@home nabízí rozmanité možnosti, díky kterým lze libovolně ovládat osvětlení, žaluzie, vytápění objektu i klimatizaci. Všechny funkce je možné přizpůsobit přáním jednotlivce i celé rodiny a následně kdykoliv měnit a přizpůsobovat podle potřeb členů rodiny.

FM rádio s Bluetooth

Hudební fanoušci nejen z řad návštěvníků veletrhu jistě ocení nový přírůstek ve skupině přístrojů ABB AudioWorld, který kombinuje možnost rozhlasového příjmu a Bluetooth připojení. Je tak ideálním řešením pro prostory jako kuchyň nebo koupelna, kde není možné instalovat velkou audio soustavu. Po připojení reproduktoru a napájení na 230 V je tak možné poslouchat vedle rozhlasových stanic např. i hudbu z chytrého telefonu nebo tabletu.

Snímač kvality vzduchu

Téma „chytrého domu“ zastupuje také domácí snímač kvality vzduchu, který divize ABB Elektrotechnické výrobky na veletrhu představí. Tento snímač dokáže současně sledovat koncentraci oxidu uhličitého i relativní vlhkost vzduchu v místnosti. Díky tomu lze provádět větrání efektivněji a s větším ohledem na počet osob v místnosti, neboť snímač upozorní na zvýšenou koncentraci CO2, která může vyvolávat pocit únavy, poruchy soustředěnosti nebo i bolest hlavy.

Nové elektrické zásuvky s vestavěným proudovým chráničem

Mezi novinkami expozice ABB na veletrhu For Arch budou též přístroje FI-DOS, které prošly významnou inovací z hlediska designu a zjednodušení manipulace. FI-DOS v sobě kumulují funkci elektrické zásuvky a proudového chrániče. Tyto bezpečnostní zásuvky jsou jedinečným řešením, jak lze poměrně snadno a rychle zvýšit bezpečnost i ve starých instalacích. Zásuvky FI-DOS budou k dispozici v designových řadách Tango®, Swing®, Element®, Time® a nově i Levit®.