37. ročník festivalu Novoměstský hrnec smíchu, přehlídky české filmové a televizní komediální tvorby, byl slavnostně zahájen. Ceremonii v hlavním sále Kina 70 předcházely akce na novoměstském Husově náměstí a terase kina. Ve 14 hodin se uskutečnil na náměstí koncert zpěváka Martina Maxe. Svoje sportovně – taneční umění předvedly týmy místního Stepíku, zahrály legendární Kroky Michala Davida. Na terase kina vystoupily opět týmy Stepíku Fitness Team, aplaus publika sklidili mladí chůdaři z tělesa Long Vehicle Circus i Spolek historických tanců. Na terase kina zahrál a zazpíval i Martin Maxa.

Festival v gala

Slavnostní zahájení festivalu proběhlo 7. června v 19 hodin v hlavním sále Kina 70. Červený koberec do našeho kinosálu sice nevede, ale přesto (možná i právě proto) k nám zavítala řada osobností filmového světa. Festival zahájila patronka festivalu, královna české komedie, herečka Jiřina Bohdalová. Nechyběla ani řada dalších významných hostí včetně členů obou festivalových porot. V Kině 70 jste tak mohli potkat i režiséra Václava Vorlíčka, herečku Terezu Brodskou, či herce a režiséra Ondřeje Kepku, Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích zde převzal herec Viktor Preiss, který pod stříbrným plátnem novoměstského Kina 70, mimo jiné, řekl.: „Já jsem za těch 45 let u divadla zahrál těch komedií více, než těch Shakespearů atd.. A byly mi milejší, protože jsem měl z nich lepší pocit…Mám rád tenhle žánr. Přál bych si, aby tento filmový festival kultivoval diváky a aby diváci kultivoval i nás, kteří humor děláme. Když vy diváci nám dáte najevo, že takto ne, tak my se zlepšíme“.

První soutěžní projekce

Na slavnostní zahájení festivalu navázala první soutěžní filmová projekce. Představil se na ni snímek režisérky Ireny Pavláskové Fotograf. Po skončení projekce proběhla tradiční beseda před oponou, na které se divákům představila nejen paní režisérka Pavlásková, ale také protagonistka jedné z hlavních rolí Máša Málková a další herečky, které ztvárnily role ve zmiňovaném snímku: herečky Zuzana Vejvodová, Bára Fišerová, Dagmar Zázvůrková a Iveta Jiřičková. Protože byl snímek Fotograf soutěžním filmem, nechyběla v sále ani trojice našich časoměřičů, která zaznamenala, že během promítání (stopáž filmu byla 8280 sekund) se diváci projevovali hlasitým a měřitelným smíchem po dobu 621 sekund (což činilo 7,5 procent z celkové filmové stopáže).

Výstava fotografií Jakuba Ludvíka

Před zahájením festivalu proběhla vernisáž fotografií z tvůrčí dílny známého fotografa celebrit Jakuba Ludvíka. Výstava je umístěna v novoměstském hotelu Rajská zahrada. Snímky prezentují herecké osobnosti spjaté s novoměstským festivalem.

Rozesmátá kamera

Součástí festivalu je i projekt Rozesmátá kamera, ve kterém soutěží amatérské filmy komediálního žánru, hrané snímky, skeče, animované snímky, experimentální snímky a videoklipy. Hlavní cenou pro nejlepšího tvůrce byla kamera s FullHD rozlišením. Právě tu předával na pódiu herec a režisér nejlepšímu amatérskému tvůrci, který v projektu Rozesmátá kamera zvítězil: stal se jím pan Ondřej Česák.

Program, vstupenky a filmy

Během festivalu bude probíhat prodej vstupenek 2 hodiny před začátkem představení. Promítané snímky uvádíme v kvalitě a formátu 2D Cinemas. Přesné časy představení, kompletní výčet prezentovaných snímků a detailní program včetně dalších doplňujících informací získáte na internetové adrese : www.hrnecsmichu.cz

Festivalové ceny

Festival rozdělí mezi nejlepší snímky tyto ceny : Zlatý prim televizní a filmový), Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, CENU FITES, Cenu herecké asociace. Cenou, která nakonec dala název celému festivalovému dění, je Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu (cena udělovaná na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce). O zaznamenání se stará přímo v sále Kina 70 trojice našich časoměřičů se stopkami v rukou. Dodejme pro úplnost, že snímky studentů filmových škol soutěží o cenu festivalové poroty mladých Studentský smích – cenu Pavla Melounka.