Odvaha, čest i pomoc druhým. Takové ideály byly vlastní statečným československým legionářům. Jejich návrat do vlasti z ruských bojišť v roce 1919 nyní připomene výstava fotografií v pasáži pražského paláce YMCA. Právě YMCA, největší a nejstarší mládežnická organizace na světě, slaví letos už 25 let od obnovení své činnosti u nás. A byli to právě obětaví členové YMCA, kteří vyčerpané vojáky během jejich cesty domů podporovali a často i osobně doprovázeli. Jejich společné putování přes Asii i Ameriku zachytil tehdy svým fotoobjektivem legionář Václav Balcar, jehož vnuk Vladimír Balcar výstavu spolu s palácem YMCA uspořádal. Výstava „Cesta z války“ zhruba padesáti unikátních snímků, z nichž některé uvidí veřejnost úplně poprvé, bude otevřena od 12. května a potrvá až do 15. července. Vstup pro veřejnost do pasáže je volný, otevřeno bude denně od 8 do 20 hodin.

„Výstava zahrnuje nejzajímavější fotografie, které můj dědeček nafotil při svém návratu z první světové války. Byl v prvním transportu a díky negativům, které pečlivě popsal a zachoval, tak máme zdokumentovanou celou cestu československých legionářů kolem světa, která vedla z Vladivostoku, přes Tichý oceán, Ameriku a Evropu až do Prahy,“ říká fotografův vnuk Vladimír Balcar.

„Jedinečné dokumenty slavné kapitoly našich dějin a málo známá práce YMCA mezi legionáři je jedním z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli výstavu ukázat veřejnosti,“ uvádí ředitelka paláce YMCA Petra Otřísalová. Podle ní tato organizace vždy přitahovala a zároveň formovala lidi, kteří usilovali o harmonický rozvoj člověka – jeho ducha, duše a těla. „Právě tohle zásadní propojení symbolizuje i červený rovnostranný trojúhelník, který má YMCA ve svém znaku. A tomu také dodnes odpovídají naše aktivity,“ dodává Petra Otřísalová, která dnes dohlíží mimo jiné na to, aby všechny výnosy z paláce sídlícího na prestižní adrese v Praze Na Poříčí směřovaly tam, kam mají: na podporu práce s dětmi a mládeží nebo na opravu a údržbu spravovaných objektů.

Pod křídly Tonyho Číže, „amerického strýčka“

Přepravu legionářů do vlasti zajišťovala americká sekce YMCA, které se jinak starala především o válečné invalidy. „Na fotografiích, které teď vystavujeme vůbec poprvé, je i jeden z jejích členů – americký strýček Číž, jak ho nazývali sami legionáři. Profesor gymnastiky a atletiky, Američan s českými, respektive chodskými kořeny byl tehdy hlavním sekretářem YMCA. Spolu s ním obětavě pomáhala legionářům také jeho manželka, která je učila anglicky,“ říká Vladimír Balcar. „Pro legionáře byl Anthony Chez Číž ztělesněním konkrétní pomoci a záchrany, ale i zdrojem porozumění, energie a dobré nálady, kterou po těžkých bojích tolik potřebovali,“ uzavírá Balcar.

Palác YMCA: historie věčně živá

Palác YMCA v centru Prahy, v němž se výstava fotografií uskuteční, zůstává i dnes místem sportu. Budova postavená ve stylu moderního klasicismu si i dnes zachovala i svoje architektonické přednosti. Kromě plaveckého bazénu se v ní nachází tělocvična s unikátní běžeckou dráhou s klopenými zatáčkami. Působí tu také anglicko-česká mateřská školka a pro veřejnost je zde otevřena restaurace s jedinečnými vysouvacími okny. Na dobré adrese si také rádi pronajímají kanceláře různé firmy a organizace.

V paláci kromě českého a evropského ústředí, sídlí i pražská organizace YMCA. Ta se v duchu své křesťanské tradice zaměřuje na sociální a volnočasové programy pro děti, mládež i celé rodiny. Organizuje nejrůznější sportovní akce, amatérské hudební a divadelní aktivity, provozuje mateřská centra a pořádá také oblíbené letní tábory. Mezi ně patří například i letní Masarykův tábor v Soběšíně u Sázavy, který vznikl již v roce 1921.

Víte že?

Budova paláce YMCA, dílo významného pražského architekta Eduarda Hniličky, jednoho z tvůrců prvorepublikové Prahy, byla slavnostně otevřena 28. dubna 1928. Celý palác je dnes součástí pražské památkové rezervace.

Po několika letech fungování v rámci Československých legií se u nás YMCA od roku 1921 masově rozšířila především díky vydatné pomoci z USA a za přispění elity národa, mimo jiné T. G. Masaryka či Ing. Václava Havla. Po únoru 1948 palác přešel pod křídla Československého svazu tělesné výchovy a YMCA tu svou činnost obnovila až v roce 1990.

V paláci najdete i jeden nejstarších výtahů – páternosterů v Praze, který slouží veřejnosti už 87 let.

Míčová hra basketbal se začala hrát vůbec poprvé díky organizaci YMCA? Košíkovou vymyslel v roce 1891 Dr. Jamesem Naismithem, který působil jako učitel na sportovní škole YMCA ve Springfieldu ve státě Massachusetts. Během následujících 100 let se basketbal stal jednou z nejoblíbenějších sportovních her na světě a hrál se pochopitelně i v paláci YMCA.

Organizace YMCA (Young Men´s Christian Association) byla založena už v roce 1844 v Anglii,aby pomáhala mladým lidem ztraceným v rychle se industrializujících a odlidšťujících městech Anglie – jde o vůbec nejstarší, největší a nerozšířenější mládežnickou organizaci na světě.

V současné době YMCA působí ve124 zemích světa a má přes 58 milionu členů.