Festival DAS FILMFEST slaví desáté narozeniny a při této příležitosti zamíří letos poprvé výběrová přehlídka německé, rakouské a švýcarské kinematografie kromě Prahy a Brna také do Plzně. Dramaturgie připravila atraktivní výběr novinek filmového plátna, cenami ověnčené snímky ale i zajímavosti z archivu. U příležitosti letošního jubilea se publikum může těšit na výběrovou sekci TOP 10, která představí nejvýznamnější či přelomové snímky v historii německy mluveného filmu. Nabídne například syrový a cenami ověnčený snímek Proti zdi (Gegen die Wand) Fatiha Akina či kontroverzní Funny Games Michaela Hanekeho. Zavede diváky i do filmových počátků a představí mimo jiné první zvukový film Vrah mezi námi (M – Eine Stadt sucht einen Mörder) známého režiséra Fritze Langa z roku 1931.

Pověstnou třešničkou na dortu pro všechny filmové nadšence pak bude uvedení němého snímku Nosferatu z roku 1921 v rámci doprovodného programu v kině Ponrepo. Jeho projekci doprovodí živá hudba, kterou speciálně pro tuto příležitost zkomponoval skladatel Jan Rybář.

V pražských kinech Lucerna, Atlas a Ponrepo proběhne DAS FILMFEST od 21. do 25. října. Letos poprvé zavítá festival i do západočeské metropole, kde se u příležitosti projektu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury představí od 26. do 28. října v kině Beseda. Od 29. října do 1. listopadu pak uzavře DAS FILMFEST svůj desátý ročník v Brně v kinech Art a Scala.

Více informací je k dispozici na www.dasfilmfest.cz nebo na www.facebook.com/dasfilmfest. Všechny filmy budou uváděny s českými titulky, většina snímků bude opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu budou opět i oblíbená dopolední promítání pro školy. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze. Vstupenky budou v prodeji od počátku října.

DAS FILMFEST slaví kulatiny a jako dárek si pro své diváky připravil bohatou filmovou nadílku. Kromě výběrové TOP 10 připravila dramaturgie i další tematickou sekci s výmluvným názvem TERRA INCOGNITA. Onou neznámou zemí je v pojetí dramaturgů festivalu spíše nová, nečekaná životní situace, než geografický koncept. Filmy tak ukazují, jak si protagonisté poradí s nenadálou ztrátou zaměstnání (Dárek bohů / Ein Geschenk der Götter), objevováním vlastní sexuality (Dora aneb sexuální neurózy našich rodičů / DORA oder die sexuellen Neurosen unserer Eltern, Pod kůží / Unter der Haut) nebo s nečekaně nabytou svobodou (Když jsme snili / Als wir träumten).

Festival nezapomíná ani na tradiční festivalové sekce. DAS FILMFEST SPECIAL, jež každoročně představuje výjimečné filmy současné německy mluvené kinematografie, letos nabídne nejnovější snímek z dílny Fatiha Akina Šrám (The Cut), který je završením jeho trilogie o lásce, smrti a ďáblu (do níž patří ještě snímky Proti zdi a Na druhé straně). Dynamický příběh natočený v jediném kamerovém záběru, Victoria, byl nejen oceněn Německou filmovou cenou a Stříbrným medvědem za kameru na letošním Berlinale, ale stal se i diváckým hitem německých kin. Plejáda vynikajících herců se sešla v rakouském snímku natočeném na motivy bestselleru Wolfa Haase s názvem Věčný život (Das ewige Leben). Ve čtvrtém příběhu komisaře Brennera si opět zahrál Josef Hader a vedle něj uvidíme dále například Tobiase Morettiho. Odlišnou tvář malebných švýcarských hor ukáže působivé drama Válka (Chrieg), které diváky zavede do alpského nápravného zařízení pro mladistvé.

Výjimečnou kolekci silných dokumentů nabídne DIE DOKU. Za zmínku stojí například unikátní hudební dokument B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989 (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin). V dnešní době velice aktuálnímu tématu se věnuje švýcarský dokument Přímá demokracie. Ve filmu Chyťte Haidera (Fang den Haider) se belgická režisérka Nathalie Borgers vydává po stopách rakouského pravicového populisty Jörga Haidera a snaží se zjistit, proč tolik lidí propadá podobným podvodníkům.

Nedílnou součástí festivalové dramaturgie se již stala sekce krátkometrážních snímků 300’ SHORTS, která tentokráte ve dvou blocích představí nejzajímavější snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců.

Festival DAS FILMFEST pořádají: Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v Praze

Festival podpořili: Česko-německý fond budoucnosti, German Films, Nordmedia, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Präsenz Schweiz.

Akce se koná za finanční podpory statutárního města Brna.

Plzeňská část přehlídky je součástí programu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury.

Mediální partneři: Cinepur, České noviny, Radio 1, ČSFD, Prager Zeitung, Protisedi.cz

www.s-m-art.com