Do Prahy míří nejlepší romští umělci z celého světa! Startuje totiž šestnáctý ročník Světového romského festivalu Khamoro. Česká metropole ho hostí už od neděle 25. 5. a festival vyvrcholí sobotním galakoncertem v SaSaZu 31. 5. 2014. Festival i letos nabídne oblíbené koncerty tradiční romské hudby. Lidé se můžou těšit například na flamenco, rytmy olašských Romů, ruské romské tance, balkánskou dechovku a v neposlední řadě cimbálovku českých a moravských Romů. Chybět nebudou ani koncerty gypsy jazzu. Součástí festivalu jsou také doprovodné akce i odborný seminář. Za organizací Khamora stojí od roku 1999 Občanské sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga. Záštitu nad letošním ročníkem převzali předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček.

Festival odstartoval už v neděli na vltavské Náplavce pod Rašínovým nábřežím. Pod širým nebem se široké veřejnosti představily tuzemské kapely Devles a Cindži Renta. Hudební program pokračuje koncerty gypsy jazzu, na které se můžou návštěvníci těšit v pondělí a v úterý. Vystoupí světově uznávaný Dario Pinelli & BinarioSwing z Itálie a Sébastien Felix / John Intrator Quartet z Francie. Oba koncerty můžou milovníci jazzu navštívit v krásném prostředí klubu Jazz Dock.
Čtvrtek a pátek budou patřit koncertům tradiční romské hudby v klubu ROXY. Vystoupí ty nejlepší romské kapely z celého světa – Fanfara Transilvania (Rumunsko), Kal (Srbsko), Vojasa (Maďarsko), Puerto Flamenco (Španělsko), Pétia Iourtchenko and Romano Atmo dance company (Rusko, Francie), Svarta Safirer (Makedonie, Švédsko). Česko bude letos na festivalu reprezentovat Cimbálovka Ivana Gašpara Hriska.
„Všechny kapely pohromadě návštěvníci uvidí a hlavně uslyší v pátek na defilé účinkujících. Prahou projde kolem 250 umělců. Na cestu plnou tance a hudby se vydá také 12 tradičních souborů z celé republiky. Průvod startuje v pravé poledne z Václavského náměstí a končí na Staroměstském náměstí. Je to neskutečná podívaná s neuvěřitelnou atmosférou, kterou by měl určitě každý zažít,“ zve na jednu z nejatraktivnějších akcí art director a producent festivalu Džemil Silajdžić a dodává, že průvod povede vůz tažený koňmi, ve kterém se poveze pražský primátor Tomáš Hudeček. Všechny kapely samozřejmě vystoupí také v sobotu na závěrečném galakoncertu v SaSaZu, kterým festival Khamoro slavnostně vyvrcholí.
Khamoro nabídne návštěvníkům pestrou paletu doprovodných akcí. Vůbec poprvé je do programu zařazen dětský den „Khamororo“. Letos jsme mysleli také na seniory a milovníky historie, pro které jsme připravili vyprávění romských pamětníků. Divadlo Bez zábradlí pak uvede tanečně-divadelní představení „A memory of an Old Gipsy“, které je v režii světově proslulého choreografa a tanečníka Pétia Iourtchenka a Romano Atmo dance company. Originální živou instalaci „Khamoro Obscuro“ předvede srbský umělec Zoran Tairović, který je držitelem mnoha mezinárodních ocenění. „Účastníci se skrz objektiv dostanou do vnitřku velkorozměrného zařízení, a tak i do světa Romů. Odnesou si emocionální zážitek a také hmatatelný artefakt, jako vzpomínku na alternativní performance“, říká tisková mluvčí festivalu Denisa Tišerová. Součástí Khamora bude také vernisáž výstavy známého romského umělce Rudolfa Dzurka, který zemřel loni na konci června. Chybět nebudou ani taneční workshopy se skutečnými profesionály, které měly během loňského festivalu obrovský úspěch.
Khamoro už od počátku ale není zdaleka jen o hudbě a kultuře. Do programu je každoročně zařazen i odborný program. Tentokrát se zaměří na téma rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělání pro romské děti v České republice. Více o programu a místech konání na www.khamoro.cz.
Letos poprvé míříme mimo brány Prahy! Už měsíc po skončení festivalu v české metropoli začíná „Khamoro v Plzni 2014“, konkrétně v termínu 26. – 28. 6. 2014. Plzeň se totiž stane Evropským hlavním městem kultury 2015.
Festival se koná za podpory hl. m. Prahy a Ministerstva kultury ČR. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.
Tisková konference k festivalu KHAMORO se koná v pondělí 26. 5. 2014 ve 14.00 v Radničním klubu Staroměstské radnice. Zde budou připraveny k vyzvednutí akreditace. Pro získání novinářské akreditace je potřeba vyplnit akreditační formulář umístěný na www.khamoro.cz. O úspěšném vyřízení akreditace (nebo v případě opačném) budou žadatelé informováni předem e-mailem.