Výstava věnovaná fiktivnímu českému géniovi s názvem Světoběžník Jára Cimrman se otevře od 24. září do 10. listopadu v pasáži pražského Paláce YMCA. Mezi exponáty nebudou chybět mimo jiné Cimrmanovo kolo, jeho speciální cestovní kufr a další Cimrmanovy cestovní pomůcky. A některé předměty a artefakty se objeví na veřejnosti vůbec poprvé – třeba géniův náčrt parního invalidního vozíku. Vystavovat se bude také tvorba Jaroslava Weigela, dvorního výtvarníka Divadla Járy Cimrmana a jednoho z cimrmanovských herců. Vstup na výstavu v pasáži YMCA v ulici Na Poříčí č. 12 v centru Prahy je volný, otevřeno bude každý den od 8 do 20 hodin.

„Expozice zahrnuje i původní, vůbec první plakát před​stavení hry Akt, na němž je šipkou označen chlapeček, o kterém se cimrmanologové domnívají, že by to mohl být malý Jára. Je známo, že Cimrman, kromě toho, že byl vynálezcem a učitelem, hodně cestoval a objel celý svět. K vůbec nejznámějším patří jeho cesta do Panamy, kde složil operu k otevření tamního průplavu. Slavná je jeho cesta na Severní pól a ve Vídni byl jako doma,“ říká autor výstavy Václav Kotek, herec a manažer Divadla Járy Cimrmana, který spolu s Palácem YMCA výstavu pořádá.

Známý pražský palác v ulici Na Poříčí hostí již třetí výstavu s cimrmanovskou tématikou. V minulých letech tu Kotek uvedl smyšleného českého génia jako sportovce a v expozici Šikovní Divadla Járy Cimrmana představil zase herce této oblíbené scény. Poté, co byla zrušena stálá výstava o životě a díle českého génie v Petřínské rozhledně, to byl právě Palác YMCA, který – hned po Malostranské besedě – nabídl populárním cimrmanovským​ výstavám v Praze opět prostor. Výstava Světoběžník Jára Cimrman zahrne mnoho exponátů z Kotkova bohatého archivu s půvabnými popisky Zdeňka Svěráka. K vidění tu budou i plakáty a grafiky Jaroslava Weigela, včetně jeho originálních a dosud nevystavených kostýmních návrhů k hrám Švestka a Posel z Liptákova.

Prohlídka výstavy i krás Paláce YMCA

„Výstava o Cimrmanovi světoběžníkovi bude jistě nejen zábavná, ale protože ji tentokrát nainstalujeme nejen ​v přízemí, ale ​i středem​ hlavního schodiště, půjde o další způsob, jak krásu Paláce YMCA představit veřejnosti,“ říká ​ ředitelka paláce Petra Otřísalová. Vedle výstavy samotné mohou totiž návštěvníci obdivovat i jedinečnou architekturu jedné z prvních pražských železobetonových staveb a seznámit se i s tím, co dnes Pražanům nabízí.

S Járou Cimrmanem nás ostatně spojuje i náš společný světový rozměr,“ upozorňuje s nadsázkou ředitelka Paláce, v níž sídlí české i evropské ústředí nejstarší a největší mládežnické organizace na světě. Sdružení YMCA působí prakticky po celé planetě, má 58 miliónů členů ve 119 zemích a zaměřuje na volnočasové aktivity pro děti a mládež. Pořádá nejrůznější sportovní akce, tábory i​ amatérské hudební a divadelní aktivity. „Což by tento bájný český všeuměl jistě ocenil,“ dodává s úsměvem Otřísalová.

Cimrman, otec páternosteru

S Cimrmanovou osobou je nepřímo spojen i jeden z nejstarších výtahů – páternosterů v Praze, který je v Paláci YMCA v provozu už od roku 1928 a jímž se je možné v rámci prohlídky výstavy také svézt. Systém páternosteru prý totiž vynalezl… kdo jiný než právě Jára Cimrman. „Lidé se původně obávali, že nevystoupí-li z kabiny včas, obrátí se s nimi nahoře či dole výtah nohama vzhůru. V Cimrmanově pozůstalosti se však našla skica jeho vynálezu, podle níž o mnoho let později dlouholetý zaměstnanec YMCA Petr Vokolek vyrobil zmenšený model páternosteru: i tento unikát, jímž Cimrman obavy veřejnosti definitivně rozptýlil, výstava ukáže,“ dodává Václav Kotek.

Palác YMCA byl postaven v duchu moderního klasicismu a zachoval si své nenapodobitelné architektonické kouzlo. Díky tomu, stejně jako díky dobré adrese v centru metropole, si v něm pronajímají kanceláře různé firmy a organizace. Zároveň slouží mimo jiné i ke sportovním a společenským aktivitám – kromě plaveckého bazénu a tělocvičny je tu třeba i ojedinělá běžecká dráha s klopenými zatáčkami, česko-anglická školka nebo stylová kavárna ve stylu art deco.